Petak, 19. travnja 2024.

OSVJEŽENJE NA VIDIKU Stižu pljuskovi i grmljavina, malo će se lakše disati

Toplinski val koji je ovog tjedna zahvatio cijelu Hrvatsku traje i dalje. No, atmosfera će se krajem petka destabilizirati pa su navečer ili tijekom noći na subotu mogući grmljavinski pljuskovi, a ponegdje možda i nevrijeme. Potom će zapuhati i sjeverni vjetar pa ćemo u subotu i nedjelju imati mali predah od vrućina.

Što se tiče tih vrućina, automatske meteorološke stanice u Koprivnici u četvrtak su izmjerile 33,7 (Ivanščak) odnosno 33,1°C (Herešin). Nisu to neke ekstremne temperature za ovo doba godine, ali u kombinaciji s razmjerno visokom vlagom – osobito početkom tjedna – osjećaj ugode nije baš bio… ugodan. Podsjetimo, najviša temperatura dosad izmjerena u Koprivnici iznosi 39,1 stupanj, koliko je bilo 24. kolovoza 2012.

Veći dio petka i dalje će biti sunčan. Kasno poslijepodne i navečer uz jači razvoj oblaka mogući su grmljavinski pljuskovi, a ponegdje, kao što smo već najavili, nije isključeno ni nevrijeme. Vjetar uglavnom slab, potkraj dana zapuhat će umjeren do pojačan sjeverac. Temperatura i danas ide do 33 ili 34 stupnja i tek će navečer osvježiti.

U subotu su još uvijek mogući kiša, pljuskovi i grmljavina i to uglavnom tijekom noći i prijepodneva. Kasnije će se barem djelomično razvedriti. Puhat će slab do umjeren sjeverni vjetar i bit će malo svježije uz dnevne temperature između 24 i 27 stupnjeva. Ako će navečer biti vedro, bacite koji pogled u nebo jer će njime letjeti Perzeidi.

Nedjelja će biti većinom sunčana i stabilna, a temperature će se lagano opet početi dizati prema tridesetki. Od ponedjeljka i utorka ponovno vruće; ona promjena vremena koja se nazirala oko Velike Gospe i dalje je vrlo dvojbena.

zatvori