Petak, 19. travnja 2024.

KRAJ INTERCITYJA Popularna Podravka krajem godine najvjerojatnije gubi rang poslovnog vlaka

Čini se kako će poslovni vlak ‘Podravka’ kojim brojni Koprivničanci i Podravci putuju na posao u Zagreb i obratno izgubiti rang InterCity vlaka te postati običan – brzi.

Ukazao nam je na to Ivan Stojaković, tehničar za željeznički promet iz Nize pokraj Našica, koji u svom e-mailu Dravi.info upozorava na to da putnici više neće moći računati na kvalitetu, sigurnost, udobnost i pouzdanost koju su imali do sada putujući na relaciji Zagreb – Koprivnica i obratno.

– Prema nacrtu voznog reda za 2018/.2019. koji bi u prosincu ove godine trebao stupiti na snagu, InterCity vlaku “Podravka” broj 580/581 se ukida navedeni rang te postaje brzi vlak pod brojem 780/781. Nastavno na taj prijedlog htio bih se osvrnuti na to da u narednom voznom redu (2018./2019.) spomenuti vlak (“Podravka”) puni 50 godina od svog uvođenja, i umjesto toga da se taj vlak na takvu obljetnicu pretvori u propalo sjećanje na zlatno doba poslovnih (InterCity) vlakova predlažem da zajedničkim snagama tu obljetnicu obilježimo na način da tome vlaku vratimo titulu i rang koji zaslužuje, a putnicima ponudimo prijevoz dostojan 21. stoljeća i tehnološkog napretka. Istina, sam vlak će nastaviti prometovati ali pod rangom “brzi vlak” što će značiti ukidanje bilo kakve opcije dodatnih usluga za putnike – piše Ivan Stojaković.

Vlak je to koji inače vozi iz Osijeka i za čije se očuvanje ranga najviše zalažu Slavonci s obzirom na to da je riječ o zadnjem i jedinom InterCity vlaku koji povezuje taj grad sa Zagrebom.

Upravo zbog brojnih apela, kako gospodina Stojakovića, tako i ostalih putnika, čini se da Hrvatske željeznice ipak razmatraju održavanje ranga InterCity.

– Odluka o rangu vlaka Podravka se razmatra, no putnici će kao i do sada, bez obzira na rang vlaka, plaćati doplatnu kartu za niži rang vlaka, odnosno brzi vlak tijekom izvođenja radova. Vozni red, sastav vlaka i mjesta zaustavljanja vlaka Podravka u novom voznom redu, koji na snagu stupa 9. prosinca 2018., bit će isti kao i do sada – stoji u odgovoru koji smo dobili od koordinatorice za odnose s javnošću HŽ Putničkog prijevoza Ivane Čubelić.

Uz očuvanje ranga InterCity, Stojaković se zalaže i za to da se u navedeni vlak vrati vagon restoran koji u sastavu vlaka “Podravka” ne vozi od 31. srpnja 2015. godine:

– Razumno i realno je da željeznica i vlak ne mogu konkurirati cestovnom, tj. autobusnom prijevozu kad je u pitanju brzina, ali zato može svim ostalim uslugama uključujući vagon restoran i ugostiteljsku uslugu, komforom, toaletima, besplatnim prijevozom prtljage, raznim povlasticama… Pa kad se već iz Slavonije do Zagreba vlakom vozimo duže nego autobusom, onda neka nam to putovanje bude na razini vremena u kojem živimo.

No, izgleda da se usluga restorana ipak neće vratiti u popularnu “Podravku”.

– S obzirom na to da su u tijeku radovi na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci, koji imaju znatan utjecaj na regulaciju prometa na pruzi Dugo Selo – Koprivnica, IC vlak 580 Podravka ulazi u planirani zatvor pruge na dionici Križevci – Dugo Selo zbog čega putnici moraju presjedati na autobuse. Uslijed takve organizacije prometa, vagonski sastavi vlakova nemaju svoj planirani ciklus izmjenjivanja i često se vagonske izmjene planiraju operativno na dnevnoj bazi. Uvrštavanje vagon-restorana u sastav IC vlaka Podravka zahtijeva specifične tehnološke operacije kojima u uvjetima izvođenja radova na rekonstrukciji pruge nije moguće udovoljiti – odgovorili su iz Hrvatskih željeznica.

Hoće li se putnici do prosinca ipak uspjeti izboriti za očuvanje vagon-restorana i ranga poslovnog vlaka, koji na našim željeznicama postoji od kraja 60-ih godina, ostaje za vidjeti.

zatvori