Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Čarolija noćnog neba punog zvijezda padalica

U noći s nedjelje na ponedjeljak nebo je bilo prošarano zvijezdama padalicama – popularnim Perzeidima.

Riječ je o sitnim česticama leda i prašine koje za sobom ostavlja komet Swift-Tuttle i koje Zemlja susreće svake godine u isto vrijeme – svaki put kad se orbita Zemlje “poklopi” s orbitom kometa. Više o Perzeidima čitajte ovdje.

Ovogodišnji pljusak Perzeida bio je poprilično aktivan; prema podacima Međunarodne meteorske organizacije, njihov je broj skočio i do 130 po satu u ponedjeljak pred zoru.

Puno ih se moglo vidjeti i iz Podravine. Na priloženim fotografijama možete vidjeti nekoliko uhvaćenih na nebu iznad jezera Šoderica, uz kratak timelapse video na kojemu se doduše vidi više aviona nego meteora, ali ako obratite pozornost na sjajan meteor u gornjem dijelu kadra na 0:17, vidjet ćete kako ostavlja trag dima za sobom. Narančasta svjetlost nad desnim obzorom svjetla su Koprivnice, a zelenkasta lijevo dolaze od reflektora na željezničkoj stanici Botovo.

Naslovna fotografija je kompozit sastavljen od 11 pojedinačnih snimaka. Na njoj se može vidjeti kako svi meteori prividno izviru iz iste točke na nebu – tzv. radijanta koji se nalazi u zviježđu Perzej, a to je zapravo točka prema kojoj se Zemlja trenutno kreće. Tragovi meteora nisu sasvim paralelni zbog učinka perspektive širokokutnog objektiva, ali i zbog toga što se radijant pomaknuo – odnosno, točnije, Zemlja se okrenula – tijekom cca. 160 minuta snimanja.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori