Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: POČELI SU RADOVI Prašina i blato odlaze u povijest, između Reke i Starigrada gradi se suvremena prometnica

Koprivnička prigradska naselja Reka i Starigrad uskoro će biti spojena suvremenom, asfaltiranom prometnicom. Danas su otvoreni radovi na rekonstrukciji nerazvrstane makadamske ceste između ta dva naselja, a jednom kada budu dovršeni, Reka i Starigrad bit će povezani ne samo asfaltom već i biciklističkim stazama i svom pratećom prometnom infrastrukturom.

Riječ je o radovima koji su mještani zaista dugo čekali, istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić:

– Spojna cesta Reka – Starigrad je jedna priča koja je konačno došla do svog početka i vjerujem da će donijeti puno zadovoljstva i mještanima Starigrada i Reke, ali i svim građanima Koprivnice koji koriste ovu prometnicu. Ovime značajno dižemo nivo prometa i nivo prometne sigurnosti jer ovu prometnicu koristi i puno djece na putu za školu, ima i puno biciklista koji koriste ovaj prečac… Ovime ćemo to staviti u jedan organizirani oblik prometovanja.

Konkretnije, rekonstruirat će se gotovo 2,9 kilometara prometnice, od mosta preko potoka u Starigradu sve do državne ceste D-41 u Reki. Izvan naselja predviđene su obostrane biciklističke trake, a unutar naselja jednostrana pješačka staza.

Tijekom izvođenja radova promet će biti otežan, ali u pravilu neće biti u potpunosti prekinut, rekao nam je viši stručni suradnik za građenje Dejan Mihalec:

– Privremenom regulacijom prometa previđeno je jednostrano zatvaranje, znači da bi uvijek propusnost trebala biti jednim trakom. No, zbog manipulacije strojevima moguća su i povremena potpuna zatvaranja. To ne bi trebalo trajati dulje od 15 – 20 minuta koliko je potrebno stroju da odradi posao i da se makne.

Zadovoljna početkom radova je i predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Reka Kristinka Mikulić.

– Čekali smo ju godinama, neki moji žitelji veći dio života, ali hvala Bogu dočekali smo i to. Vjerojatno će sada biti smanjene i poplave koje su bile česti uzrok problema u našem mjestu. Do sada smo morali ići zaobilaznom cestom jer kad je bilo loše vrijeme ovuda je bilo nemoguće, zadnji put kad je bila prometna nesreća ovdje su bile kolone, prašina, jako je ružno bilo… Nadam se da se više nećemo vratiti u to doba.

Investicija je vrijedna 8 i pol milijuna kuna od čega je 7,5 milijuna osigurano iz Europskog fonda za ruralni razvoj, a ostatak iz sredstava Grada Koprivnice. Izvođač radova je Zajednica ponuditelja PZC Varaždin d.d. i Koming d.o.o. Predviđeno vrijeme trajanja radova je 365 dana.

zatvori