Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: LETE U TIŠINI Piloti jedrilica pokazuju svoje vještine na nebu iznad Koprivnice

Živahno je ovih dana na letjelištu Danica nedaleko od Koprivnice. U tijeku je, naime, 9. Prvenstvo Republike Hrvatske u zrakoplovnom jedriličarstvu, u organizaciji Aerokluba ‘Krila Koprivnice’ uz pokroviteljstvo Hrvatskog zrakoplovnog saveza. Dodatan povod ovoj manifestaciji je proslava 35 godina Aerokluba.

Na Danicu je stiglo 12 natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije koji se natječu u svojevrsnim zračnim utrkama: tko će prije jedrilicom preletjeti zadanu rutu ili, u slučaju da zračne struje ne podrže let do cilja, tko je dalje došao.

– S ovom manifestacijom dobili smo mogućnost približavanja ovog sporta i te grane tehničke kulture u našem gradu i regiji – rekao je Dravi.info predsjednik Krila Koprivnice Dušan Dulikravić. – To je ipak državno prvenstvo, došli su nam natjecatelji iz cijele Hrvatske, a imamo i međunarodni Otvoreni kup pa nam se čak odazvalo više pilota iz Slovenije nego iz Hrvatske.

Natjecanje je otvoreno u petak, 3. kolovoza atraktivnim nastupom akrobatskog aviona Pitts.

– Podravina je u ovim ljetnim mjesecima izuzetno povoljna s termičkim dizanjima i zato postoji interes stranih pilota da dođu ovamo na jedrenje – napomenuo je Dulikravić. – To dokazuje jednu prednost Koprivnice u smislu zrakoplovnog prostora, tu se mogu jako razvijati letovi jedrilicama, a budući da tu imamo i kamp to je novi vid zrakoplovnog turizma.

Predsjednik Aerokluba Krila Koprivnice posebno je naglasio doprinos mlađih članova kluba koji su, kako je rekao, “dobili krila” i najavljuje da u skorijoj budućnosti možemo očekivati još aktivnosti koprivničkih letača.

Jedrilice pri polijetanju vuku dva klasična zrakoplova, jedan iz Čakovca i jedan iz Slovenije, a jednom kad su u zraku lete potpuno “ekološki”.

Prvenstvo traje do subote.

Jedrilice i danas lete iznad Koprivnice

Posted by Drava.info on Sunday, August 5, 2018

 

zatvori