Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Hrvatski kadeti uvjerljivom pobjedom u Koprivnici otvorili Europsko rukometno prvenstvo

Hrvatska kadetska rukometna reprezentacija svoj nastup na Europskom prvenstvu otvorila je protiv Portugala u sportskoj dvorani Gimnazije ‘Fran Galović’ u Koprivnici. Izabranici Borisa Lisice vrlo su odlučno krenuli u prvi susret skupine A i uvjerljivo došli do slavlja. Od prve minute su diktiralil tempo utakmice i nisu ispuštali vodstvo iz ruke te su prva dva boda osigurali rezultatom 37:21, prenosi Hrvatski rukometni savez.

Hrvatska je dobro krenula u susret, otvorivši sa 6-0 obranom koja je dobro pomagala Stipi Puriću na vratima. Dalo je to naleta i napadu pa je tako već u šestoj minuti Hrvatska imala +4 (5:1) uz tri gola Matea Maraša i dva Ivana Filipovića. Portugalska obrana nije imala prevelikog rješenja za vanjsku liniju Hrvatske te se prednost naših rukometaša održavala. Stoga je portugalski trener Ricardo Nuno Santos pozvao minutu odmora već u 13. minuti susreta kako bi pokušao nešto promijeniti. Uspjeli su Portugalci smanjiti minus nakon 17. minute kada su preko Filipea Moraisa stigli na 7:10.

U hrvatske redove kao da je na kratko stigao pad koncentracije, ali ubrzo su se toga riješili. Uz i dalje dobrog Purića na vratima te raspoložene Frana Miletu, Rudolfa Zvonimira Šafranka i Filipovića nanovo stvorili prednost od šest zgoditaka pet minuta prije kraja prvog poluvremena. S laganom kočnicom pred sam kraj Portugal je smanjio na minus četiri, ali Hrvatska je pokazala da protivnika čeka još napornih 30 minuta.

Ekspresno je otvoren nastavak utakmice u kojem je Hrvatska zabila četiri gola, zaključno s jednim s krila Jure Čakarića, dok je za to vrijeme Portugal bio uspješan tek jednom. Dominacija izabranika Borisa Lisice sve se više pokazivala kako je utakmica primicala kraju i Portugal nije imao snage pratiti tempo igre nametnut od strane protivnika. U zadnjih 15 minuta prve utakmice skupine A na Europskom prvenstvu Hrvatska je ušla s +7 (24:17). Granicu od deset zgoditaka prednosti Hrvatska je prešla u 49. minuti kada Mateo Maraš zabija za 28:18, a to se povećalo na velikih +12 samo pet minuta kasnije kada siguran biva Gianfranco Pribetić. Promjenia nije bilo sve do posljednjeg sučeva zvižduka kada je Hrvatska upisala uvjerljvio slavlje rezultatom 37:21.

Najbolji strijelac kod Hrvatske bio je Mateo Maraš s devet pogodaka, dok je Stipe Purić, ujedno i najbolji igrač utakmice, zaustavio 19 protivničkih lopti. Kod Portugala istaknuli su se Fabio Teixeira, Miguel Neves i Martim Costa, svaki s po pet golova.

Drugi susret skupine A Hrvatska igra protiv Izraela sutra, 10. kolovoza, u 20:30 sati, također u Koprivnici.

zatvori