Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Osnovna škola ‘Braća Radić’ dobiva novo ruho i energetsku obnovu zahvaljujući kojoj više neće trošiti 60 tisuća kuna na plin

Možete li zamisliti da za grijanje na plin u zimskim mjesecima trebate 60 tisuća kuna?

Upravo toliko dosežu računi koprivničke Osnovne škole “Braća Radić” koja, kako bi osigurala uvjete za boravak 927 učenika i održavanje prostora, grije 5000 kvadrata unutarnjeg prostora.

No, to će se od iduće godine promijeniti. Naime, početnom konferencijom službeno je označen početak radova na energetskoj obnovi škole u Miklinovcu. Kao što to priliči najvećoj koprivničkoj školi, ovo je najveća ovogodišnja investicija u gradu, zahvaljujući kojoj će račune za plin smanjiti za 60%, a zgrada će iz sadašnjeg D prijeći u energetski razred B.

Zadovoljstvo početkom radova izrazio je gradonačelnik Mišel Jakšić:

– Veseli da, usudio bih se reći, ovim pokrećemo novi ciklus ulaganja u obrazovni segment u gradu Koprivnici. Danas počinjemo radove na projektu vrijednom 10 milijuna kuna. Puno sam puta već ponovio da ćemo ne samo podići energetski nivo škole već ćemo dati i novu vizuru samoj školi i kvartu. Moći ćemo bez imalo srama reći da se ovdje nalazi naša najveća osnovna škola.

Snimila Sonja Barčanec.

Zadovoljan početkom radova je i ravnatelj škole, Krešo Grgac.

– Drago mi je da ćemo nakon ovih velikih radova dobiti, usuđujem se reći, jednu od najljepših školskih zgrada u Koprivnici i što će naši učenici i svi djelatnici imati vrhunske uvjete za nastavu. Nadam se da ćemo svojim rezultatima, koje imamo i sada, u budućnosti opravdati vrijednost cijele investicije.

Osnovne tehničke podatke o investiciji predstavila je viša savjetnica za investicije u gradskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Maja Ištvan Krapinec. Od nje smo doznali da se zgrada kompletno obnavlja od temelja do krova, u skladu s propisanim europskim standardima za javne zgrade.

– Zgrada je u funkciji gotovo 30 godina. Obnovom će se produljiti njen vijek korištenja, smanjit će se potrošnja energije, ali najvažnije je to što će prostor biti ugodan za boravak djece i nastavnika.

Snimila Sonja Barčanec.

Od gotovo 10 milijuna kuna, kolika je vrijednost ove investicije, Grad iz svog proračuna financira 40% – 3.950.000 kuna. Preostalih 60% novca osiguran je iz EU fondova. Točnije, Ministarstvo graditeljstva, kojemu je partner Fond za zaštitu okoliša, osiguralo je 4.330.000 kn, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo 1.708.000.

Recept povlačenja novca za ovakve investicije u Gradskoj upravi planiraju i dalje primjenjivati, najavio je gradonačelnik Mišel Jakšić:

– Zajedno s partnerima već užurbano pripremamo i neke nove projekte za naše druge osnovne škole. Vjerujem da doista u sebi imamo i snage i mogućnosti da za nekoliko godina možemo reći “da, ovo je grad u kojemu svi osnovnoškolci pohađaju jednosmjensku nastavu”. To nam je cilj i od njega ne smijemo i nećemo odustati. Imali smo podosta bacanja klipova, podosta toga nam je “pucalo u koljena” na tom putu, ali ostali smo na nogama i vjerujem da ćemo tu priču koju smo si zacrtali dovesti do kraja.

Zbog velikog opsega posla, dio radova bit će izvođen zajedno s nastavom pa će svima trebati puno strpljenja i vještine.

zatvori