Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO: BLISKI SUSRET Lisice su pozirale našem fotografu nedaleko od Koprivnice

Lisice nisu nikakva neuobičajena pojava u Podravini. Ima ih zaista mnogo i često ih se može susresti, ne samo u prirodi već i u samim gradovima.

Tako nam i čitatelji povremeno znaju dojaviti da su ih vidjeli, poput one koja se u ožujku prošetala Cvjetnom ulicom ili ove koja je zavirila u kuću u Mihanovićevoj. Koprivnica po tome nije nimalo posebna niti je to znak da su naše lisice drugačije od ostalih; na primjer, Sam Hobson snima odlične fotografije lisica (i drugih životinja) koje su se udomaćile u Bristolu, gradu s pola milijuna stanovnika, a procjenjuje se da ih nekoliko tisuća živi u Londonu. Divlje životinje polako grade svojevrstan suživot s ljudima u urbanom okruženju.

Što se lisica tiče, one često kod stanovništva izazivaju strah zbog moguće zaraze bjesnoćom. No, to u Hrvatskoj više nije neposredna opasnost, objasnio nam je prije nekoliko mjeseci veterinar Ratimir Juršetić: “Ne bi trebalo biti neke velike zabrinutosti zato što su manje-više sve divlje životinje, koje su nekad bile izvor šumske bjesnoće, unazad nekoliko godina procijepljene. U principu tu životinju, koja je naš okoliš prihvatila kao svoj životni okoliš, ne treba dirati. Treba ih pustiti da se same od sebe maknu, osim kad vidimo da je životinja bolesna ili kad pronađemo leš, onda treba nazvati nadležne službe”, rekao je Juršetić tada Dravi.info.

Posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je u veljači 2014. godine; bila je to lisica iz Kloštar Ivanića. Bolest je uspješno suzbijena oralnim cijepljenjem mamcima koji se bacaju iz zrakoplova, a s tim je nastavljeno i ove godine.

“Bjesnoće više teoretski nema. Iskorijenjena je vakcinacijom i baš zato se u prirodi broj lisica, s kojima moramo imati suživot, povećao; virus šumske bjesnoće bio je jedini pravi predator u populaciji lisica”, pojasnio je Juršetić.

Ipak, za svaki slučaj, primijetite li životinju čudnog, sumnjivog ponašanja, nemojte ju dirati već ju pustite da ode svojim putem i obavijestite nadležne službe. A ako vas lisica ili neka druga životinja ugrize, stručnjaci savjetuju da ranu temeljito operete i što prije se javite liječniku.

Na fotografijama su crvene lisice (Vulpes vulpes) koje je naš Marko Posavec snimio u utorak navečer na polju nedaleko od Miklinovca.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori