Petak, 19. travnja 2024.

NOVI FIUK Performansi, kazalište i neobična glazba na tri dana preuzimaju Koprivnicu

Peti po redu Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta, skraćeno FIUK, održat će se u Koprivnici od 6. do 8. rujna. Riječ je o manifestaciji koja kazalište, performanse i glazbene nastupe smješta izvan uobičajenih okvira, u javne prostore, a ovogodišnji će se programi odvijati u Muzeju grada Koprivnice, koprivničkoj sinagogi, Kulturno-kreativnom centru Pixel i Multimedijalnom centru Kugla.

Brojni festivalski programi i ove će godine tematski biti vezani uz aktualna društvena, kulturna i politička zbivanja. Otvorit će ga instalacija “We all had a dream” Marija Matokovića u koprivničkoj sinagogi, djelomična parafraza poznatog govora Martina Luthera Kinga. Tin Dožić predstavit će se isti dan u muzeju zvučnom izvedbom “Nekoliko krajolika i strojeva” koja tematizira sukob prirode i tehnologije. U petak će svoju novu knjigu “Topoi umjetnosti performansa: lokalna vizura” predstaviti Suzana Marjanić, najvažnija istraživačica, kroničarka i promotorica umjetničke prakse performansa u Hrvatskoj, i to u društvu domaćeg povjesničara umjetnosti Marijana Špoljara i urednika knjige Marka Goluba. Prije predstavljanja knjige, performans o preispitivanju vlastitog identiteta “Transition/Emotion” održat će Marin Renić iz Splita.

Performans će na ovogodišnjem FIUK-u održati i Kristina Marić, ovogodišnja finalistica za Nagradu Radoslav Putar Instituta za suvremenu umjetnost (jedan od finalista je bio i Gildo Bavčević koji je već gostovao na FIUK-u). Satirična predstava “Otirač” Ive Krešića bavi se negativnim društvenim anomalijama čiji utjecaj nas svakodnevno guši kroz dnevno-političke i medijske pritiske, dok ćemo za kraj festivala gledati glazbeno-poetski igrokaz “Marko Marulić: Protiv današnjeg doba” (Zoran Kelava i Igor Paro).

U glazbenom dijelu programa i ove će godine gostovati nekonvencionalni glazbeni sastavi: “Trobecove krušne peći”, “Žen”, “Magickal Wow Band” i “Igralom”, a na afterpartyjima će glazbu puštati mladi Koprivničanci DJ Ryan, DJ Mad Postman i DJ Grob&Sky.

Festival je 2014. pokrenula udruga Mamuze s ciljem da posjetiteljima prezentira suvremena i angažirana ostvarenja iz područja izvedbenih umjetnosti i željom da FIUK bude platforma za umrežavanje i istraživanje umjetničkih formi, ali i eksperiment postavljanja javnih prostora u službu umjetnosti. S takvim konceptom, FIUK okuplja mlade i nezavisne umjetnike, amaterska kazališta, organizacije nezavisne kulture i udruge koje se bave promicanjem izvedbenih umjetnosti u programskom dijelu festivala, te dizajnere, fotografe, glumce (amatere), kustose i brojne volontere u organizacijskom timu, a cilja publiku svih generacija i profila, no ipak s naglaskom na mlađe generacije i njima prilagođen sadržaj.

Festival sufinancira Grad Koprivnica te je ulaz na sve izvedbe besplatan, a detaljan program dostupan je na fiuk.com.hr te na Facebook stranici festivala.

5. FIUK – program

Četvrtak, 6. rujna

20:00, sinagoga
Mario Matoković: We all had a dream (site-specific instalacija)

22:00, Muzej grada Koprivnice
Tin Dožić: Nekoliko krajolika i strojeva (zvučna izvedba)

23:00, KKC Pixel
Afterparty: DJ Ryan

Petak, 7. rujna

19:00, KKC Pixel
Marin Renić: Transition/Emotion (performans)

19:30, KKC Pixel
Suzana Marjanić, Marko Golub, Marijan Špoljar: Topoi umjetnosti performansa – lokalna vizura (predstavljanje knjige)

21:00, Muzej grada Koprivnice
Ivo Krešić: Otirač (predstava)

22:30, sinagoga
Trobecove krušne peći (koncert)

00:00, KKC Pixel
Afterparty: DJ Mad Postman

Subota, 8. rujna

19:00, sinagoga
Kristina Marić: Tragovi (performans)

21:00, Muzej grada Koprivnice
Igor Paro i Zoran Kelava: Marko Marulić – Protiv današnjeg doba (poetsko-glazbeni igrokaz)

22:00, MMC Kugla
Magickal Wow Band, Žen, Igralom (koncerti)

1:00, KKC Pixel
Afterparty: DJ Grob&Sky

zatvori