Petak, 19. travnja 2024.

Festival žena iz ruralnih područja ove će se godine održati u Koprivnici

Grad Koprivnica ove godine bit će domaćin i suorganizator Festivala žena iz ruralnih područja. Podsjetimo, riječ je o festivalu kojeg organizira županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova s ciljem afirmacije žena i promocije različitosti života današnjih žena.

– Ovo je jedinstven projekt zato što daje ženama priliku za pojedinačnu prezentaciju njihovog života, hobija, preokupacija, svestranosti, kreativnosti i društvene aktivnosti. Znamo da postoje različite manifestacije na kojima se prezentiraju udruge i institucije i drugi oblici, a na ovom festivalu u fokusu je žena kao pojedinka. Želimo pokazati da su naše žene svestrane, sposobne i kreativne te da su s pravom nositeljice društvenog i kulturnog života u svojim sredinama – rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić.

Ove godine na festivalu će sudjelovati 15 žena iz Podravine i Prigorja. To su Marta Čelik iz Molvi, Željka Tenšić iz Kamenice, Nikolina Đurišević iz Kloštra Podravskog, Nadica Ereiz iz Molvi, Nataša Friščić iz Koprivničkog Ivanca, Božica Kadić iz Koprivnice, Anita Krnjak iz Kalinovca, Katarina Majhen iz Koprivnice, Đurđica Milosavljević iz Selnice Podravske, Jasna Petričević iz Koprivnice, Justina Randelj iz Podravskih Sesveta, Višnja Šignjar iz Šemovaca, Svetlana Škoda iz Kloštra Podravskog, Mira Topalović iz Koprivnice i Kristina Vuljak iz Novigrada Podravskog. Festival neće biti natjecateljskog karaktera, već će svih 15 žena po njegovom završetku dobiti priznanje za sudjelovanje.

– Županija je prepoznala vrijednost festival i podržava ga od samih početaka, a to ćemo raditi i dalje. Moram se zahvaliti Povjerenstvu koje si je dalo puno truda oko organizacije. Vjerujem da ćemo imati što vidjeti – istaknuo je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Festival žena iz ruralnih područja bit će održan 15. rujna u dvorani Doma mladih. Štandovi sudionica moći će se razgledati od 17 sati, dok će program početi u 18 sati.

– Veseli nas što ćemo u Koprivnici moći vidjeti kako žene ruralnih krajeva čuvaju kulturnu baštinu. Nadam se da će ovo biti prigoda da vidimo i neke nove moderne načine na koje žene danas funkcioniraju na našem selu – rekla je dogradonačelnica Koprivnice Ksenija Ostriž.

Vrijedno je spomenuti i da će u zabavnom dijelu programa nastupiti Folklorni ansambl Koprivnica.

zatvori