Četvrtak, 25. travnja 2024.

NADA SVAKE MAME Koprivničanke Dina i Martina vode grupu koja može pomoći svakoj majci

Prije otprilike pola godine na Facebooku je osvanula grupa koju sada koristi skoro tisuću Koprivničanki. Zove se “Nada svake mame”, a preko nje se sakuplja pomoć za majke u potrebi.

Grupu zajedno vode Koprivničanke Dina Perković i Martina Vadlja koje su se prije šest mjeseci sasvim slučajno povezale.

Naime, Dina je na ideju osnivanja grupe došla nakon što joj se jedna kolegica požalila kako nema ni osnovne potrepštine za djecu.

Dina Perković.

– Sjetila sam se kako na koprivničkom području ima nekoliko aktivnih ženskih grupa i odlučila potražiti pomoć za nju i bebu. Odaziv je bio jako velik. Preko sto majki je željelo ponešto donirati ili kupiti. Kako bi se smanjilo zatrpavanje grupa koje inače nisu te namjene, odlučila sam otvoriti vlastitu grupu koja će biti isključivo humanitarnog karaktera. Prije nego što sam osnovala grupu “Nada svake mame”, nisam poznavala sadašnju kolegicu Martinu.

Martina, inače koprivnička radijska voditeljica, također je s ciljem pomaganja potrebitim majkama još prije četiri godine započela organizirati akcije na koprivničkom području.

– Često smo se nalazile ispred prve Šparne hiže kamo su mnoge majke donosile stvari koje im nisu više trebale, a koje su drugima pak bile i više nego potrebne. Nije tu bilo samo odjeće, već i hrane, higijenskih potrepština, školskog pribora i ostalog. S vremenom su se u akcije uključili i koprivnički vrtići, poduzetnici i mnogi drugi te je sve to poprimilo stvarno jednu lijepu humanitarnu notu. Upravo zato sam se odmah priključila Dini kad je pokrenula Facebook grupu.

Ustupila Martina Vadlja.

Sada tako skoro tisuću Koprivničanki dobiva pomoć preko ove društvene platforme. Majke koje imaju viška odjeće ili drugih stvari napišu to u grupu, a one u potrebi im se jave te je time zapravo sve pojednostavljeno u odnosu na prije.

Martina Vadlja.

– Bitno je da roba bude sortirana odnosno da se točno napiše koja je veličina odjeće i za koji spol. Mnoge se majke javljaju nama u inbox, no grupa je pokrenuta baš s tim ciljem da se sve izravno dogovara. Ne želimo skladištiti robu jer meni se evo neki dan dogodilo da mi je cijeli automobil zatrpan odjećom. Zato pozivam sve da u grupi objavljuju što nude ili traže jer je tako najjednostavnije.

Cure sve ovo rade volonterski i često sudjeluju u primopredaji što oduzima dosta vremena, no kažu da se nekome pomoći uvijek isplati. Zato mole i sve ostale koji imaju viška odjeće ili bilo kakvih drugih stvari da se priključe grupi i tako pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ustupila Martina Vadlja.
zatvori