Srijeda, 24. travnja 2024.

Čuvari podravske kulturne baštine iz Delova sudjelovali su na međunarodnom festivalu u BiH

Na poziv KUD-a ‘Puračić’, folklorna i tamburaška grupa KUD-a Delovi sudjelovale su na 8. Međunarodnom festivalu folklora ‘Dani ćaske – Puračić 2018.’ u Bosni i Hercegovini.

Festival je od 2017. godine uvršten u kalendar CIOFF-ovih međunarodnih folklornih festivala s ciljem očuvanja, njegovanja i promoviranja bosanskohercegovačke tradicije i kulturne baštine, ali i upoznavanja običaja i kulturnog naslijeđa drugih naroda.

Puračić – “čaršija koja ima dušu” – mjesto je u blizini Lukavca, a u subotu, 4. kolovoza bio je centar kulturnih događanja u Tuzlanskom kantonu. Tu je održana završna svečanost, Međunarodna smotra folklora na kojoj je nastupilo više od 500 sudionika. U programu su se predstavile folklorne grupe iz Poljske, Bugarske, Turske, Hrvatske i desetak grupa iz Bosne i Hercegovine.

Smotra je započela mimohodom svih izvođača ulicama Puračića. Svaka grupa kratko se zadržala na raskrižju i predstavila pjesmom i plesom.

Održana je i revija narodnih nošnji uz izbor najljepše djevojke u tradicionalnoj narodnoj nošnji. Nošnju Delova vrlo je uspješno predstavila Lorena Plantić.

Osim folklornih večeri, na Festivalu je bilo i niz drugih aktivnosti: izložba starina i rukotvorina, okrugli stol na temu “CIOFF festivali i očuvanje nematerijalne kulturne baštine” te Gastro festival gdje je održana prezentacija tradicionalnih narodnih jela. I članovi KUD-a Delovi, uz pomoć Udruge žena Delovi, predstavili su se sa slanim tradicionalnim jelom Podravine – “kašnjakima”, štruklima s hajdinskom kašom koji su karakteristični za tradicijsku podravsku kuhinju, a pripremali su se kao glavno jelo za vrijeme posta i kod nemrsa.

Kako Delovljani gaje prijateljske odnose sa svim udrugama, na ovu manifestaciju pozvali su Udrugu žena iz Koprivničkih Bregi. Ljiljana Ivezić predstavila je bregofsku pitu koja je 2012. uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Pita se nekada pripremala samo za značajne i velike blagdane.

Oba tradicionalna podravska jela prihvaćena su s oduševljenjem i od strane svih sudionika i od strane članova CIOFF-a te visokih dužnosnika i predstavnika sponzora.

Drugog dana, Delovljani su uz pratnju vodiča posjetili Tuzlu. Uz razgledavanje kulturnih znamenitosti posjetili su i Panonska jezera, jedina slana jezera u Europi.

Realizaciju sudjelovanja na MFF-u u Puračiću svojim donacijama pomogli su Podravka, obrt Jara, Turistička zajednica grada Koprivnice i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Članovi KUD-a Delovi veoma uspješno predstavili su se koreografijom podravskih pjesmama i plesova. Na ovom veoma značajnom međunarodnom festivalu dostojno su predstavili svoje mjesto, Općinu Novigrad Podravski i Republiku Hrvatsku.

zatvori