Petak, 29. ožujka 2024.

Župan Koren na sastanku s premijerom Plenkovićem tražio odgovore na pitanja oko Piškornice, brze ceste…

Koprivničko-križevački župan Darko Koren jedan je od sudionika četvrtog sastanka članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu smaoupravu Tuliom Demetlikom.

Sastanak je održan jučer u Varaždinu, a predsjedao mu je premijer Andrej Plenković.

Bila je to prilika da župan Darko Koren zamoli premijera odgovor na pismo oko statusa Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica: “Smatramo kako to neće ići bez vašeg posredovanja, jer moramo sa sigurnošću znati koji je status tog projekta u koji su uključene četiri županije, kao i Općina Koprivnički Ivanec. Projekt rješava pitanja zbrinjavanja otpada za petinu hrvatskog prostora i mi trenutno tapkamo u mjestu i prebacujemo lopticu je li to naš lokalni projekt ili nacionalni. To je projekt od nacionalnog interesa Republike Hrvatske, takav je po odluci Vlade, i ja vas molim da stanete iza njega ili neka nam se kaže da odustanemo.”

Osim za Piškornicu, župan Koren je aktualizirao pitanje nastavka gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici te novog Zakona o zdravstvenom osiguranju i sudbine Domova zdravlja, a bilo je riječi i o Savezu pet sjevernih i sjeverozapadnih županija koje, po uzoru na slavonski primjer, žele tako u komunikaciji prema Vladi zadovoljiti potrebe i interese njihovih žitelja:

– Moramo iskreno priznati da je taj model došao u fazu preispitivanja od strane Vlade. Postoje i drugi načini kako se može funkcionirati, reagirati na potrebe jednog šireg područja od same županije, drugačijim povezivanjem. O tome očekujemo odgovor od samog premijera.

Doznajemo da Vlada nije sklona osnivanju novog Savjeta, već Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova inicira potpisivanje takozvanih razvojnih sporazuma, koje potpisuju najmanje tri županije.

Župan Koren je izrazio zadovoljstvo što je Vlada aktualizirala pitanje financiranja županijskih uprava za ceste. Naime, većina hrvatskih cesta, oko 18.000 kilometara, ima status županijskih i lokalnih te je potrebno ŽUC-evima pomoći u financiranju toga sustava.

– Kada govorimo o ŽUC-evima, treba primijeniti pošteniji pristup financiranju jer sadašnji nije adekvatan. Nije u redu da smo mi 2011. imali proračun ŽUC-a 38 milijuna, a da sada imamo 25, a trebali bismo imati 58 milijuna.

Najavljen je i novi model financiranja EU projekata koji bi olakšao sufinanciranje domaće komponente projekata, a Vlada je odgovorila i na inicijativu župana da županije preuzmu tijela državne uprave:

– Prije 2000. godine župan je bio, uvjetno rečeno, nadređen i državnoj upravi. Tad su državna uprava i lokalna samouprava razdvojene pa sada imamo paralelne urede koji su u svojim nadležnostima nedefinirani i preklapaju se sa županijskim upravnim odjelima. Intencija je da se to racionalizira, da se ti uredi spoje i da ljudi iz državne uprave prijeđu u županijske upravne odjele. Tako će sustav biti jeftiniji i efikasniji.

Kako je službeno priopćeno, premijer Plenković je napomenuo kako očekuju da će Zakon o odgoju i obrazovanju uskoro biti na drugom čitanju u Hrvatskom saboru te da zajedničkim naporima traže rješenje za obveze za JPP koje su nastale prije mandata aktualne Vlade.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
zatvori