Utorak, 16. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Stiže nam prvi toplinski val ovog ljeta, pripremite se na vrućine

Prema najavama prognostičara, pred nama je pravi ljetni tjedan i prvi ovogodišnji val vrućina. Temperature su već za vikend prešle 30 stupnjeva i, kako stvari stoje, u danima koji slijede bit će sve toplije.

Nekakav je lagani predah uz moguće pljuskove, iako ne baš i osvježenje, moguć oko srijede i četvrtka, dakle u prvim danima kolovoza. Državni hidrometeorološki zavod za sljedeća je četiri dana izdao “žuto upozorenje” – umjerenu opasnost – na toplinske valove, stoga se propisno zaštitite od Sunca i njegova zračenja, pazite da konzumirate dovoljno vode i hladite se na načine koji vam već odgovaraju. Idemo redom.

Ponedjeljak će biti sunčan i vruć. Temperatura poslijepodne ide iznad 30 stupnjeva, do 32 ili 33, i to uz razmjerno visoku vlagu pa će usprkos laganom sjevernom povjetarcu biti i dosta sparno. Dio prognostičkim modela ukazuje na malu mogućnost nekakvih lokalnih pljuskova uz mađarsku granicu u posljednjim satima dana, no na to ne valja pretjerano računati.

Isti scenarij očekujemo i u utorak: puno sunca i topline uz možda nešto malo naoblake prema kraju dana. Sjeverni vjetar trebao bi malo ojačati, ali bit će to samo prividno osvježenje jer temperature ponovno idu iznad 30 stupnjeva. Noć će također biti topla, iako ne pretjerano “teška”.

Upozorenje na toplinske valove od 30.7. do 3.8. Izvor: meteo.hr

Što će biti sa srijedom nije još do kraja definirano, iako su dobre šanse da se nastavi vrijeme kakvo smo imali i prethodna dva dana. Neki modeli, naime, ukazuju na mogućnost grmljavinskih pljuskova i laganog osvježenja tijekom dana. U tom slučaju temperature bi možda ostale malo ispod tridesetke, no i to treba uzeti “sa zrnom soli”. A ako i ne bi bilo pljuskova, temperatura vjerojatno ne bi toliko rasla zbog više naoblake, no svejedno bi bilo neugodno zbog povećane vlage i prateće sparine.

Isto vrijedi i za četvrtak kada također dio modela “vidi” moguće pljuskove, dok drugi ne. U svakom slučaju bit će vrlo toplo ili vruće, bilo pljuskova ili ne.

Petakvikend, čini se, bit će većinom sunčani i vrući.

zatvori