Četvrtak, 18. travnja 2024.

REZULTATI PRVOG KRUGA UPISA U SREDNJE ŠKOLE Ljubić: Promocija strukovnih zanimanja pokazala je rezultate

Danas su objavljeni rezultati prvog upisnog roka u prve razrede srednjih škola za narednu školsku godinu.

Učenicima su u podravsko-prigorskim srednjim školama bila na raspolaganju 1073 upisnih mjesta, a pravo upisa u prvom upisnom roku steklo je 936 učenika.

– Upis je relativno dobar. Mi smo zadovoljni – rekao je to na naš upit zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuvši da su, očekivano, u gimnazijama upisna mjesta gotovo popunjena.

Tako je u Gimnaziji Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac ostalo deset slobodnih mjesta, u Gimnaziji Fran Galović Koprivnica sedam, a u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci dva slobodna mjesta.

– Nešto slabiji upis bilježimo u strukovnim školama, no zadovoljni smo i vjerujemo da će još uvijek slobodna mjesta biti popunjena u jesenskom upisnom roku – rekao je dožupan Ljubić.

Ratimir Ljubić. Snimio Marko Posavec.

Tako je u Srednjoj školi Koprivnica ostalo još 11 slobodnih mjesta: po jedno za prodavača i nutricionista te devet u trogodišnjem zanimanju za rukovatelja prehrambenim strojevima.
U Strukovnoj školi Đurđevac ima još 11 slobodnih mjesta, u Obrtničkoj školi Koprivnica 25. Interes za sva zanimanja bio je dobar, a slobodnih mjesta još ima u zanimanjima ličilac – soboslikar, monter suhe gradnje, mesar i pekar, kazao je Ljubić

– Za očekivati je da ćemo u jesenskom roku popuniti sva ova zanimanja. Iznimno je važno da ni jedno zanimanje u koprivničkoj Obrtničkoj školi neće biti ukinuto, pa će svi učenici moći upisati željena zanimanja – zaključio je dožupan Ljubić koji je na funkciju u Županiju došao s posla ravnatelja koprivničke Obrtničke škole.

Iako slabiji nego u Koprivnici i Đurđevcu, upis u križevačkim školama također je zadovoljavajući. No u Srednjoj gospodarskoj školi ukinut će zanimanje mljekar jer se nije prijavio ni jedan učenik. Nešto je mjesta još ostalo u zanimanju vrtlar, pa je u toj školi ostalo još 34 upisnih mjesta.

U Srednjoj školi Ivan Seljanec ostaju sva zanimanja. No, zbog slabog zanimanja za tesare i zidare umjesto dva odvojena bit će upisan jedan mješoviti razred, a mjesta ima još u jesenskom roku.

– Mi smo zadovoljni tim upisima. Pokazalo se da je kampanja za promociju strukovnih zanimanja urodila plodom. Uspjeli smo promijeniti svijest i kod učenika i kod roditelja. U odnosu na prošlu godinu, naše su škole uspjele popuniti puno više mjesta. Nadamo se da će u jesenskom roku biti popunjena do kraja i da će sva planirana zanimanja u našim školama ostati.

A odgovorni neće odustati od kampanje strukovnih zanimanja, najavio je dožupan Ljubić:

– Mi ćemo nastaviti s agresivnom kampanjom dalje. Provodimo je zajedno s našim partnerima – Hrvatskom gospodarskom komorom, Obrtničkom komorom i gradovima Koprivnicom, Križevcima i Đurđevcom. Prvo moramo osmisliti plan upisa za narednu školsku godinu, a potom i uvođenje novih strukovnih zanimanja potrebnih za naše gospodarstvo. Potom ćemo osmisliti i dodatnu promociju strukovnih zanimanja – zaključio je dožupan Ljubić.

zatvori