Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Podravka ove godine u tvornici u Umagu planira preraditi više od 12 tisuća tona rajčice

Podravka je najveći prerađivač rajčice u Hrvatskoj, a u suradnji s više od 30 kooperanata u Istri ove je godine ukupno posađeno 4,1 milijun presadnica na površini od 179 hektara. Očekivani prosječni prinos je 70 tona rajčice po hektaru tako da i ove godine Podravka planira iskoristiti maksimalni kapacitet tvornice za preradu rajčice u Umagu pa tako i ove godine planira preraditi više od 12 tisuća tona rajčice.

Zadovoljstvo suradnjom s domaćim kooperantima vezano uz proizvodnju rajčice za preradu, prilikom obilaska polja kooperanata u Istri, istaknuli su Zdravko Dimač, direktor sektora Poljoprivreda u Podravki, Zlatko Đelekovčan, direktor nabave primarnih sirovina u sektoru Poljoprivreda te Zdravko Matotan, direktor razvoja u sektoru Poljoprivreda.

Foto: Podravka.

„I ove godine očekujemo odličan urod rajčice u Istri zahvaljujući uspješnoj suradnji s domaćim istarskim kooperantima. Posebno nas veseli što iz godine u godinu ostvarujemo sve bolji prinos rajčice prve klase, što je rezultat zajedničkih napora Podravkinih stručnih timova i kooperanata na unapređenju agrotehničkih mjera i usvajanju novih tehnologija u proizvodnji domaćih primarnih sirovina. Sukladno kvaliteti proizvoda i sorti definira se i otkupna cijena rajčice pa smo ponudili veću cijenu proizvođačima za ranije sorte i za rajčicu s više likopena. S obzirom da je rajčica zdrav i široko primjenjiv proizvod, Podravka planira daljnja ulaganja vezano uz proizvodnju i preradu rajčice,“ izjavio je Zdravko Dimač, direktor sektora Poljoprivreda u Podravki.

Foto: Podravka.

Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu jedina je takva u Hrvatskoj. Početak berbe najranijih rajčica kao i otkup i prerada planira se krajem srpnja. Maksimalni dnevni kapacitet prerade u tvornici je oko 300 tona.

U proizvodnji rajčice se koriste suvremeni hibridi rajčice prilagođeni mehaniziranom načinu berbe, a uvode se nakon najmanje trogodišnjeg ispitivanja prilagođenosti lokalnim proizvodnim uvjetima i kvalitete. Sadnjom hibrida različite dužine vegetacije, u periodu od sredine travnja do sredine svibnja nastoji se postići kontinuirano dospijevanje za berbu od kraja srpnja do sredine rujna. Najzastupljeniji hibridi su Heinz 2206, Heinz 3402, Heinz 9144, Perfectpeel, Red Valey, Lampo i Nemabrix.

Foto: Podravka.

Vrijedi istaknuti kako se Podravkini proizvodi od istarske rajčice osim na hrvatskom tržištu prodaju i na tržištu Poljske, Slovačke, Češke, Rusije, Slovenije, BIH, Srbije, Crne Gore i SAD-a.

Prema strateškom cilju Sektora poljoprivreda, Podravka planira do 2022. godine ostvariti 100% udio domaćih primarnih sirovina u gotovom proizvodu, a da bi to ostvarila kontinuirano unapređuje suradnju s domaćim kooperantima, ulaže u svoju poljoprivrednu proizvodnju, poboljšanje kvalitete tla, nabavu specijalne opreme i strojeva.

zatvori