Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Počeli radovi na izgradnji preostale kanalizacije u Goli, načelnik Milinković: Ovo je iznimno važan projekt za očuvanje zdravlja i zaštitu okoliša

U prekodravskoj Općini Gola započela je izgradnja kanalizacijske mreže. Konkretno, riječ je o fekalnoj kanalizaciji u Dravskoj ulici, posljednjoj golskoj ulici bez ove komunalne infrastrukture.

Zadovoljstvo početkom radova izrazio je načelnik Općine, dr. Stjepan Milinković:

– Ovo je vrlo važan komunalni objekt. Vodoopskrba je jedno od temeljnih civilizacijskih postignuća, no isto mogu reći i za kanalizaciju. Do sada smo izgradili velik dio vodovoda i kanalizacije. Imamo i pročistač, a ovim ćemo projektom izgradnju kanalizacije i privesti kraju.

Riječ je o 2,5 kilometra dugoj dionici s potrebnim crpnim stanicama te velikim brojem potencijalnih priključaka, rekao je načelnik Milinković istaknuvši da su zaokružili financijsku konstrukciju koja je dosegla nešto manje od 4 milijuna kuna, čemu treba dodati i PDV.

– Ovo je iznimno važan projekt za zaštitu okoliša i očuvanje zdravlja. Stoga smo i novac našli tamo gdje ga ima: Hrvatske vode će financirati 80%, a preostalih 20% mi sami. Naravno da očekujemo i pomoć naše Županije koja nas uvijek prati u takvim projektima.

U sklopu projekta izgradnje kanalizacijske mreže izgradit će se i kompletni priključci u građevinske parcele što će pojednostaviti samo priključenje i smanjiti građanima cijenu priključenja.

Riječ je o projektu čiji su nositelj u sklopu programa Aglomeracije nositelj Koprivničke vode kao isporučitelj vodnih usluga, a građevinske radove izvest će koprivnički Koming. Poslove stručnog nadzora nad izvođenjem radova obavljat će Prostor d.o.o., Bjelovar.

Predviđeno je da će kanalizacija biti gotova do kraja lipnja iduće godine, a bude li sve u redu uslijedit će i rekonstrukcija ceste, najavio je golski načelnik. Kako je riječ o županijskoj cesti što iz Gole vodi prema Repašu, koja je već poprilično devastirana i ugrožava sigurnost sudionika u prometu, ovu je investiciju u svoj Plan uvrstila Županijska uprava za ceste, naglasio je načelnik Milinković.

Podaci o projektu

Nositelj realizacije investicije izgradnje kanalizacijske mreže u naselju Gola su Koprivničke vode d.o.o., Koprivnica kao javni isporučitelj vodnih usluga.

Vrijednost ugovornih radova na izgradnji kanalizacije naselja Gola kao druge faze je 3.921.014,00 kuna bez PDV-a i obuhvaća realizaciju preostale neizgrađene kanalizacijske mreže.

Nakon provedenog postupka javne nabave za izvođača radova odabrano je poduzeće Koming d.o.o. Koprivnica.

Poslove stručnog nadzora nad izvođenjem radova obavljati će Prostor d.o.o., Bjelovar.
Završetak radova predviđen je s krajem mjeseca lipnja 2019. godine.

U financiranju izgradnje predmetne kanalizacijske mreže financijska sredstava osiguravaju u visini 80% Hrvatske vode, a preostali iznos će osigurati Općina Gola.

U naselju Gola u prethodnom razdoblju izgrađena je djelomično fekalna kanalizacija u obuhvatu od 5,0 km cjevovoda uključivo tri crpne stanice, financijskim sredstvima koje su osigurale Hrvatske vode iz programa EIB/CEB i sredstvima Općine Gola.

Za normalno funkcioniranje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Gola (UPOV) potrebno je osigurati dovoljan i kontinuiran dotok otpadnih voda te je stoga potrebno izgraditi i preostali dio kanalizacije po dokumentaciji i građevinskoj dozvoli po kojoj je djelom izgrađena kanalizacija.

UPOV naselja Gola izgrađen je u 2017. godini, a stavljen po vodopravnoj dozvoli u funkciju 2018. godine i čini zasebni funkcionalni sustav (aglomeraciju). Lokacija UPOV-a je uz sam granični prijelaz sa Republikom Madžarskom, uz potok Ždalicu koji služi za prihvat pročišćenih otpadnih voda.

U prethodnom razdoblju u izgradnju sustava odvodnje na području aglomeracije Gola uloženo je ukupno 14 milijuna kuna bez PDV-a.

Kanalizacijska mreža druge faze izgradnje obuhvaća ukupno 2.830 m cjevovoda u ulicama, Dravska i Petera Preradovića.

Projektirana gravitacijska kanalizacija predviđena je od polipropilenskih korugiranih (plastičnih rebrastih) cijevi profila Ø300 mm sa gotovim tipskim šahtovima čime se osigurava u potpunosti vodonepropusnost sustava, a što je naročito bitno postići zbog visokih podzemnih voda i propusnog pjeskovito šljunčanog tla.

U sklopu projekta izgradnje kanalizacijske mreže izgradit će se i kompletno priključci u građevinske parcele što će pojednostaviti samo priključenje i smanjiti građanima cijenu priključenja.

U sklopu ove izgradnje kanalizacijske mreže, predviđena je izgradnja jedne prepumpne stanice za podizanje vodnog stupca (Q= 8,36 l/s) s obzirom da topografija terena ne omogućuje u potpunosti gravitacijsko tečenje u smjeru UPOV-a naselja Gola.

zatvori