Četvrtak, 28. ožujka 2024.

NOVOSTI IZ BOLNICE Radiologija se priprema za magnetsku rezonancu, nova oprema stiže za čak 12 djelatnosti

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ Mato Devčić izvijestio je danas javnost o aktualnostima vezanima za projekt izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dnevne bolnice.

Postupak javne nabave opreme vrijedne 13.059.755,00 kn je završen i oprema već stiže u Koprivnicu, a u tijeku je izdavanje građevinske dozvole te se do kraja ove godine očekuje završetak natječaja i potpisivanje ugovora s izvođačem 20 milijuna kuna vrijednih građevinskih radova. Građevinski radovi tako bi trebali biti realizirani iduće 2019. godine.

Koprivnička bolnica je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku činkovitost aplicirala dva projekta energetske učinkovitosti – zgradu paviljona fizikalne medicine i rehabilitacije, psihijatrije i neurologije te praonicu rublja, oba vrijedna 16 milijuna kuna. A za apliciranje u kolovozu spremna je dokumentacija projekta energetske učinkovitosti za centralnu bolničku zgradu u vrijednosti 44 milijuna kuna.

Do kraja ove godine bit će završena i adaptacija prostora radiologije u koji će biti smješten uređaj za magnetsku rezonancu. On će pak građanima biti na raspolaganju od 1. siječnja iduće godine.

U tijeku su i postupci javne nabave za opremu za 12 bolničkih djelatnosti – pedijatriju, neonatologiju, pulmologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, nefrologiju, endokrinologiju, dijabetologiju, jedinicu intenzivnog liječenja Odjela za kardiologiju, Medicinsko-biokemijski laboratorij, Citološki laboratorij, te Odjel za hemodijalizu.

Sve su to pokazatelji da Uprava svakodnevno, već gotovo dvije godine, radi na poboljšanju kvalitete usluga koje koprivnička bolnica pruža građanima, te bolničke infrastrukture. Rekao je to ravnatelj, dr. Mato Devčić:

– Vjerujem da će stanovnici Koprivničko-križevačke županije u idućim godinama osjetiti učinke svega ovoga. Cijela situacija – kad govorimo o procesima zdravstvenog standarda i onoga što propisuju sve državne institucije koje prate rad zdravstvenog sustava u ovom času je zadovoljavajuća. Ispunjavamo sve postojeće kriterije i standarde – i što se tiče kvalitete zdravstvene zaštite i pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu organizacije odnosno ustroja zdravstvenih ustanova.

Ravnatelj Devčić izvijestio je i kakva je financijska slika naše bolnice:

– Nama su trenutno u fokusu dugovanja preko 365 dana. Ona u ovom času iznose 5.468.000 kn. To je nešto manje od dosadašnjeg prosjeka. Najduža valuta je 470 dana i to su dugovi prema najvećim veledrogerijama.

No građani mogu biti mirni, poručuje ravnatelj Devčić:

– Ni na koji način u ovom času s obzirom na dinamiku i dobave lijekova i stanje bolničkog skladišta lijekova ne postoji ni najmanji zastoj u smislu produljenja ili neisporuke određenog oblika ili vrste lijeka. Proces je u potpunosti stabilan. Mi kao bolnička administracija pratit ćemo razvoj situacije i nećemo dozvoliti da dođe do poremećaja. Važno je i da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci naša bolnica pružila usluge u vrijednosti 3.315.000 kuna preko ugovorene vrijednosti zdravstvene usluge. Također su smanjene liste čekanja koje su u našoj bolnici za određene dijagnostičke pretrage kraće u odnosu na nacionalni prosjek.

Na naš upit jesu li nakon ove gotovo dvije godine zadovoljni postignutim, ravnatelj Devčić je u ime uprave odgovorio:

– Generalno, puno je toga čime možemo biti nezadovoljni. No u okviru ovakvog sustava financiranja i količine novca koji se ovog trena izdvaja za zdravstvo, možemo biti zadovoljni onim što dobivamo. Mi kao uprava možemo biti zadovoljni, a nastojimo izaći u susret svima koji to zatraže.

Velika mobilnost osoblja u zdravstvenom sustavu, poput odlazaka u druge bolnice, te osobito u inozemstvo, nija zaobišla ni koprivničku bolnicu. No stvari ovdje ipak nisu tako crne, kaže ravnatelj Devčić:

– Nama se u koprivničku bolnicu redovno javljaju mladi kolege koji su zainteresirani upravo kod nas odraditi pripravnički staž i raditi u našoj bolnici. Dinamika zapošljavanja i specijalizacije u ovom je trenutku zadovoljavajuća. Dugoročno gledano, uz takvu dinamiku naši građani mogu računati na stabilan sustav s dovoljnim brojem specijalista, subspecijalista, zdravstvenih profesionalaca koji će pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Samo za primjer – prije dvije godine imali smo tri specijalizanta na anesteziologiji, sad ih imamo sedam. Nije bio dovoljno intenziviran koncept vanjskog suradnika za određene struke koje u bolnici trpe zbog nedostatka kadrova. Tako u ovom trenutku dinamikom, angažmanom vanjskih suradnika i brojem specijalizanata pomalo mogu reći da dolazimo do faze u kojoj možemo postati zadovoljni, ali možda nikad dovoljno oprezni. Dugoročno gledano, pokrenuli smo procese koji će – ukoliko se nastave, uz vremenski kontinuitet od više godina, rezultirati time da će Opća bolnica u Koprivnici biti zanimljiva za dolazak novih mladih kolega koji i sad kontinuirano dolaze.

zatvori