Četvrtak, 25. travnja 2024.

JAVNI RADOVI Teže zapošljive osobe radit će na uređenju grada: ‘Ovom plaćom osigurat ću si osnovne životne uvjete’

Jutros su započeli još jedni javni radovi u Gradu Koprivnici. Posao je u koprivničkom Komunalcu dobilo 25-ero građana koji spadaju u skupinu teže zapošljivih.

Jedna od njih, Ivanka Jurčević, već je veteranka u ovom sustavu i prilika da radi i dobije svoju plaću puno joj znači:

– Ovom plaćom uspijem popuniti puni budžet. Godinama sam radila u Komunalcu – tri, četiri godine, pa dvije godine u Kampusu. Radila sam i u rodnoj Slavoniji iz koje sam otišla zbog rata.

Snježana Gazi dosad nije bila zaposlena, osim na javnim radovima. I njoj ova prilika puno znači:

– Ovom plaćom osigurat ću si osnovne životne potrebe, a kupit ćemo i drva. Dosad nisam nigdje radila osim na javnim radovima. Bila sam angažirana na održavanju javnog WC-a, a radili smo i nešto na uređenju javnih površina.

Javni radovi jedna su od mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Stoga je voditeljica Ispostave HZZ-a Koprivnica Biserka Golubić novim gradskim zaposlenicima dala posljednje upute pred početak rada:

– Puno smo o tome pričali pa vas molim da budete vrlo ozbiljni, da radite redovito kao što trebate raditi, da se ne dogodi da vas nađemo da se skrivate negdje iza grma. Mi imamo jako puno iskustva, godinama surađujemo s našim Gradom Koprivnicom, imali smo vrlo dobro odrađenih poslova pa se nadam da će tako biti i dalje. Ovaj korak koji ste sada učinili, možda vam je korak prema budućem poslu. Imajte na umu da vas gledaju građani Koprivnice koji bi bili vrlo zadovoljni da vas vide da vrijedno radite i da grad zahvaljujući vama bude još ljepši. Neka budu ponosni na vas kao što sam ja ponosna što ste danas došli.

Na početku polugodišnjeg radnog angažmana dobrodošlicu novim radnicima je poželio gradonačelnik Mišel Jakšić:

– Doista nam jako puno značite, jako nam puno znači vaša pomoć, vjerujem i ekipi iz Komunalca koja je uključena u ovaj program kao koordinator. Danas moramo reći da vaša pomoć kod održavanja i uljepšavanja našega grada, da bude ljepši i čišći i da građani budu zadovoljniji, je nešto što nam jako puno znači. Sve dosadašnje generacije ljudi koje su prošle kroz naše javne radove pokazale su se doista jako dobrima. Bila je to velika pomoć i korist za sve nas.

Angažirani na javnim radovima radit će na poslovima revitalizacije javnog prostora te održavanja i uređenja javnih površina poput sajmišta, pješčanika, dječjih igrališta te prometnica i pješačkih staza.

Za svoj će angažman primati minimalnu bruto plaću od 4.031,45 kn koju osigurava Hrvatski zavod za zapošljavanje, dok Grad osigurava radnu odjeću i obuću te potreban alat.

zatvori