Petak, 19. travnja 2024.

NAKON GODINU DANA NA BIROU Devet Virovki dobiva posao zahvaljujući europskom novcu

Župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i suradnici u četvrtak, 5. srpnja prisustvovali su početnoj konferenciji projekta “Zaželi – provedi!” koja je održana u Društvenom domu u Virju.

Nositelj projekta je Općina Virje, a uvodno ga je predstavila voditeljica Kristina Filipović, naglasivši kako je ukupna vrijednost 1.336.345,77 kuna te kako je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Projekt traje do 29. studenoga 2020. godine, partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Đurđevac, a planira se osnažiti i unaprijediti radni potencijal za devet teže zapošljivih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem s područja Općine kroz brigu o 45 korisnika kojima je potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te socijalnoj integraciji.

Prvih šest mjeseci zaposlene žene pohađaju edukaciju koja je realizirana u suradnji sa županijskom Obrtničkom komorom, zatim će za to dobiti potvrde, a njihov opis poslova odnosi se na pripremu obroka, brigu o higijeni, pomoć u ostvarivanju raznih prava, pratnju i pomoć u društvenim aktivnostima te razgovor i druženje.

Iznos odobrenih sredstava obuhvaća, osim troška edukacije i plaće žena, i trošak upravljanja projektom, nabavu bicikala za žene, njihove radne odjeće i obuće te trošak nabave osnovnih higijenskih potrepština za svih 45 korisnika mjesečno tijekom 24 mjeseca.

Načelnik Virja Mirko Perok zahvalio je svima na doprinosu projektu, kojemu su prvom u Županiji odobrena sredstva u okviru natječaja “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, a Općina ga je pripremila i prijavila u suradnji s PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja.

– Drago mi je što smo zaposliti devet žena, kao i što možemo pomoći našim starijim mještanima kojima je to potrebno. Naši korisnici željno očekuju da ih posjete gerontodomaćice, a mi ćemo i nadalje nastaviti provoditi program u suradnji sa Županijom, kojoj se zahvaljujem na sufinanciranju. Jedan program gerontodomaćica ne isključuje drugi, samo ćemo povećati broj korisnika – kazao je načelnik Perok.

Župan je Općini i partnerima uputio čestitke, dodavši:

– Pitanje nezaposlenosti jedno je od najvažnijih pitanja, a ovaj projekt je značaj doprinos tome jer će devet žena pronaći posao na 24 mjeseca, a nadamo se i nadalje. Općina sudjeluje u brojnim aktivnostima, poput šest milijuna kuna vrijednom projektu energetske učinkovitosti osnovne škole, što je vrlo značajno za cijelu Županiju. Mogu s ponosom reći kako Virje može biti primjer drugim općinama na koji način treba funkcionirati u javnom sektoru, zahvaljujem vam na odličnoj suradnji te želim mnogo uspjeha u provedbi projekta, kao i gerontodomaćicama u njihovom radu.

Podsjetivši na program zbrinjavanja starijih osoba u njihovim domovima, koji Županija provodi već godinama, župan je napomenuo kako se prošle godine brinulo o 400 korisnika te kako je Županija ove godine osigurala gotovo milijun kuna za tu namjenu. Posljednjih godina uložila je preko sedam milijuna, a gradovi i općine oko četiri, što dovoljno govori o razrađenosti sustava.

U ime partnera obratila se v.d. pročelnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac koja je naglasila važnost projekta, kako za poticanje zapošljavanja, tako i u smislu brige o starijim osobama.

Konferenciji je prisustvovala i ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić sa suradnicima, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Boži Barać, ravnateljica Obrtničkog učilišta POUKA Jasmina Sinovec, predstavnica partnera na projektu iz Centra za socijalnu skrb Đurđevac Višnja Balić te zaposlenici Općine.

Na natječaj “Zaželi – Program zapošljavanja žena” s područja županija u dva su se kruga, osim Virja, prijavili Grad Đurđevac, Klub za starije osobe Mariška, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci te općine Kalinovac i Novigrad Podravski.

Ukupna vrijednost svih prijavljenih projekata je oko 24,5 milijuna kuna, a zaposlit će se 154 žene na razdoblje od 2 godine koje će brinuti o 629 korisnika.

zatvori