Utorak, 26. ožujka 2024.

‘Trknuli’ ste nečiji auto na parkingu, ili je netko to napravio vašem. Što učiniti?

Policijska uprava koprivničko-križevačka u posljednje je vrijeme zabilježila veći broj lakših prometnih nesreća, odnosno nesreća s manjom materijalnom štetom poput oštećenja parkiranih vozila ili sudara pri vožnji u slijedu.

Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc podsjetila je vozače na to što trebaju učiniti ako se nađu u takvoj situaciji:

– U takvim slučajevima vozači su dužni ukloniti vozila s ceste da se omogući normalan tok prometa, međusobno razmijeniti podatke, popuniti Europsko izvješće o prometnoj nesreći i nisu dužni o tome obavijestiti policiju.

Policija tada nije dužna obavljati očevid, pod uvjetom da je sve u redu: da vozači imaju valjane vozačke dozvole, da nisu pod utjecajem alkohola, da vozilima nije istekla registracija i tako dalje. No, što ako dođete do svog parkiranog vozila i vidite da ga je netko u međuvremenu oštetio?

– Druga stvar je ako je vozač prouzročio nesreću i napustio mjesto događaja, a da nije ostavio podatke. U tom slučaju svatko može i treba dojaviti da mu je vozilo oštećeno i da je drugi sudionik napustio mjesto događaja. Policija će tada svakako obaviti očevid i poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da počinitelja pronađe i da ga adekvatno sankcionira.

Naposljetku, ako ste neoprezno manevrirali i oštetili tuđi parkirani automobil, ostavite vlasnici ili vlasniku svoje podatke kako bi sve završilo sa što manje komplikacija.

Obveze vozača kod događanja prometnih nesreća možete pročitati na internetskim stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke.

zatvori