Petak, 19. travnja 2024.

GRADSKE FINANCIJE Oporbi trn u oku novac od plina i manjak od osam milijuna kuna, Jakšić: Imamo se čime ponositi, no to netko mora platiti

Koprivnički gradski vijećnici danas su većinom glasova podržali izvještaj o izvršenju Proračuna za prošlu godinu te dali zeleno svjetlo za prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Dvije su to, od 23 točke dnevnoga reda desete po redu sjednice Gradskog vijeća, koje su izazvale najviše rasprave. Nezavisne Danijelu Glavosek-Kovačić i Marijana Šiška zanimalo je gdje je novac od prodaje plinskog biznisa i zašto, unatoč stalnim upitima, ne mogu dobiti adekvatan odgovor, a također nezavsni Antonio Grgić zabrinut je zbog smanjene ekonomske aktivnosti.

HDZ-ova Sonja Celiščak pitala je pak koprivničkog gradonačelnika na koji način gradska vlast planira pokriti manjak od osam milijuna kuna, na što joj je gradonačelnik odgovorio:

– Ni mene to ne zadovoljava niti sam sretan. Nama je mali kotačić koji zapinje naplata duga države prema gradu koji raste. Izmijenili smo način praćenja i vođenja gradskih financija, prate se doslovno na dnevnoj bazi i stalno kalkuliramo kako voditi investicije i projekte. Do tih problema nije došlo ‘po Duhu Svetome’. Lijepo je kada se ponosimo dvoranom, gimnazijom, Sveučilištem, pročistačem, mrtvačnicom, Palačom pravde no sve to treba i platiti. Vjerujem da će se do kraja godine vidjeti naši napori po pitanjima financija.

No, uz poteškoće s deficitom uspjeli su, kaže, smanjiti zaduženost Grada i Komunalca i to sa 120 na 42-43 milijuna kuna.

Što se pak tiče rebalansa, on se u najvećoj mjeri, istaknuo je gradonačelnik Jakšić, odnosi na dio vezan uz projekt sortirnica. Kako je pojasnio s govornice, on otpada jer Ministarstvo nije raspisalo najavljivani natječaj.

S početnih 219 milijuna, koprivnički proračun danas je smanjen na 207 milijuna kuna.

zatvori