Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Podravkina uprava i menadžeri obrali krastavce te pozvali OPG-ove da ih uzgajaju, a Podravka će im pomoći

Na Podravkinim pokusnim poljima jutros je počela berba krastavaca. Članovi Uprave kompanije, potpredsjednici, izvršni direktori i direktori upravljačkih službi zasukali su rukave i obrali krastavce na pokusnom polju na Danici.

Time su ujedno označili početak dugoročnog Podravkinog projekta jačanja proizvodnje krastavaca u Hrvatskoj, poticanja poljoprivrednika na njhov uzgoj, ali i rješavanja problema radne snage u uzgoju te kulture, kako je rekao predsjednik Uprave Marin Pucar koji je i sam sudjelovao u berbi:

– Na ovaj način želimo primjerom pokazati našim OPG-ovima da dođu ovamo, da vide kako se to radi, da zajedno s nama kreiraju vrijednost za svoj kućni budžet, a isto tako da postanu dugoročni kooperanti, dobavljači Podravke, kako bi svi krastavci u Podravkinim teglama došli s hrvatskih polja.

To sada još uvijek nije slučaj: Podravka svake godine treba 1400 tona krastavaca, od čega 900 tona otkupljuje na domaćem tržištu, a 500 tona uvozi jer domaće sirovine nema dovoljno. Također, krastavac zahtijeva puno ručnog rada jer se ne može brati strojevima, istaknuo je Pucar:

– Kod krastavaca je izuzetno zahtjevno to što se moraju brati svako jutro. Ako preskočite jedan dan, krastavac već naraste i više nije u ekstra ili prvoj klasi, što je nama primarna potreba. Na tržištu ljudi najviše kupuju one male, ekstra ili prve klase, dok su druga ili treća klasa već manje tražene.

Podravkin je strateški cilj do 2022. godine ostvariti 100-postotni udio domaćih sirovina u gotovom proizvodu, stoga u kompaniji potiču domaće uzgajivače da povećaju proizvodnju, uz Podravkinu pomoć.

– Ono što je izuzetno bitno: ovdje je kompletan know-how, od načina sadnje i izbora sorte do postavljanja kompletnog polja, djelo naših stručnjaka Sektora poljoprivrede; dr. Matotana, jednog od najvećih autoriteta na području poljoprivrede ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Mislim da će svake godine biti sve više OPG-ova s područja Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije koji će htjeti surađivati s Podravkom.

A Podravka im pritom nudi cjelovitu pomoć pri uzgoju krastavaca: od sjemena i izbora sorte do stručnih savjeta, obilaska pokusnog polja, umjetnog gnojiva i repromaterijala, odnosno sve osim vlastitog rada, zaključio je Pucar te pozvao sve zainteresirane za suradnju da se jave Podravki.

zatvori