Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Novi majstori kod župana primili svoje diplome, nagrađeni Ivo Matić mladima: Čeka vas puno rada, ali uspjeh će doći

35-ero novih podravsko-prigorskih majstora, koji su svoje vrijedne diplome stekli na ispitnim rokovima u rujnu i prosincu prošle te u veljači i svibnju ove godine, gostovali su jutros u koprivničkom sjedištu Uprave naše županije.

Tamo im je diplome na prigodnoj svečanosti uručio župan Darko Koren. Čestitajući im, izrazio je zadovoljstvo što su se okupili ovim povodom:

– Meni je svaki puta drago kad se okupimo ovakvom prigodom jer ona sama po sebi nosi veliki zaveslaj u gospodarskom smislu ovog našeg prostora, naše županije. Svaki novi poduzetnik, obrtnik, nosi nešto novo, neku novu vrijednost zajednici u kojoj svi skupa živimo. Iskreno se zaista veselim ovakvim prigodama.

Majstorski ispiti preduvjet su za otvaranje vlastitog obrta, a u posljednjih dvadesetak godina položilo ih je nešto više od 500 majstora. Podsjetio je na to župan Koren te zaključio:

– Svi oni koji na taj način promatraju svoj životni put, svoje karijere, svoj posao – ne doprinose samo sebi i svojim obiteljima već i široj zajednici.

Foto: Koprivničko-križevačka županija.

Okupljenima je u ime Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije čestitala i njihova predsjednica Irena Kovačić:

– Želja nam je da što više majstora otvori vlastiti obrt te da se okuša u svijetu poduzetništva. Isto tako, želimo da stečena znanja i vještine prenose učenicima strukovnih škola. Tako će pomoći smanjenu nedostatka kvalificirane radne snage. Iako ste stekli najviši stupanj obrazovanja u struci, nemojte nikad prestati učiti. Cjeloživotno učenje je nužno za uspješno obavljanje posla, osobito u strukovnim zanimanjima. Stoga vas pozivamo da pratite nove trendove i razvoj tehnologije.

Na jutrošnjoj svečanosti bio je i majstor Ivo Matić koji je prošli tjedan nagrađen jednim od najviših priznanja Hrvatske obrtničke komore – Poveljom Zlatne ruke s pisanim priznanjem. Zahvalivši lokalnoj zajednici na potpori, majstor Matić je sa svojim mladim majstorima podijelio malo životne mudrosti:

– Svim mladim majstorima bih samo poručio da ako žele u vlastiti posao, da ih očekuje puno rada i truda i uspjeh će doći.

Foto: Koprivničko-križevačka županija.

Polaganje majstorskih ispita, kao i cijeli niz drugih, uvjetno rečeno servisnih poslova za lokalne obrtnike, organizira i odrađuje županijska Obrtnička komora. Prema njihovim podacima, među ovih 35-ero novih majstora su automehaničari, elektromehaničari, frizeri, kuhari, mehaničari poljoprivredne mehanizacije, pekari, strojobravari, bravari, pedikeri, elektroinstalateri, fasaderi, staklari, vodoinstalateri, vodoinstalateri i instalateri grijanja i klimatizacije, zidari i soboslikari-ličioci.

Prema službenim podacima, od 1997. do ove godine, u našoj županijskoj Obrtničkoj komori majstorski ispit je prijavilo 584 kandidata, a položilo ih je 504.

Ispite o stručnoj osposobljenosti prijavilo je pak 763 kandidata, a položilo ih je 625.

zatvori