Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Ljubitelji gljiva došli su na svoje, i kišan početak ljeta ima svojih čari

Nakon dužeg kišovitog razdoblja u Podravini krajem lipnja i početkom srpnja, naši gljivari, ujedno i ljubitelji boravka u prirodi, ovih su dana mogli uživati u dobrim ulovima.

ElizabetaIvan Zagorščak te NevenkaEma Pintar kroz tri generacije šeću lijepim podravskim šumama i beru gljive. Ne prodaju ih, već ih skupljaju isključivo za svoje potrebe. Nalaze ih u okolici Jagnjedovca, na Vinici, kod Koprivničkih Bregi, Repaša, Hlebina i drugdje, a najčešće beru vrganje, lisičarke i sunčanice.

I naš poznati ribolovac Mirko Hanžeković kad nije u ribolovu nekoliko puta mjesečno voli se “odmoriti” u prirodi uz branje gljiva. Ovih je dana na svom Facebook profilu objavio dio svog ulova, a kaže da mu zapravo najviše znači to što se na taj način rekreira u prirodi.

Veliki ljubitelj gljiva, Koprivničanac Stjepan Dlesk gljivarstvom se bavi već 40 godina, isključivo za svoje potrebe. Obožava boravak u prirodi i to smatra dobitnom kombinacijom, a svojoj obitelji i prijateljima voli spravljati gljive i jela od gljiva.

Prošlog vikenda imao je odličan ulov: 50-ak komada jestivih gljiva. – Tu su vrganji, sunčanice, crne trube, golubaci i lisičarke, sve to od jestivih gljiva raste sada kao i deseci ostalih vrsta gljiva, ali treba se paziti otrovnih: zelene pupavke i panterovke muhare. Treba biti jako oprezan jer je neke lako zamijeniti zbog neiskustva i neznanja – kaže on. Gljive bere na Vinici, na Bilogori pa sve do Kalnika.

zatvori