Petak, 19. travnja 2024.

IZ BAKINE ŠKRINJE Međunarodni festival folklora ove se godine proširuje dodatnim programom

Međunarodni festival folklora ‘Iz bakine škrinje’ ove će se godine održati po 12. puta u Koprivnici i Đurđevcu. Organizator ove manifestacije je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a cilj joj je prezentirati bogatstvo nošnji, glazbe, plesa i običaja kako Podravine i Prigorja, tako i drugih zemalja.

Festival će se održati od 19. do 23. srpnja, a na njemu će se predstaviti osam folklornih grupa iz Mađarske, Makedonije, Slovačke, Austrije i Slovenije. Nastupit će i dvije domaće grupe – đurđevački domaćin KUD Petar Preradović te suorganizator, Folklorni ansambl Koprivnica.

Program manifestacije ove je godine proširen programom Koprivnički dani kulturne baštine u kojemu će biti prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna baština Podravine.

Nada Šešić. Snimila Sonja Barčanec.

– Budući da se u 2018. godini obilježavaju Dani europske baštine, proširili smo naš festival s Koprivničkim danima kulturne baštine koji traju od 9. do 25. srpnja. Naime, Hrvatska je u posljednjih desetak godina u registar upisala preko 150 nematerijalnih kulturnih dobara, a velik je dio još na listi čekanja. Sa željom da građanstvo upoznamo s našom kulturnom baštinom prezentirat ćemo jedan dio toga u izlozima Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” te u još nekim dijelovima grada gdje će biti naši etno kutci – rekla je predsjednica županijske Zajednice kulturnih udruga Koprivničko-križevačke županije i zamjenica predsjednika Organizacijskog odbora Nada Šešić.

Tako će, između ostaloga, biti prezentiran ivanečki vez, bregofska pita, peteranski šlingeraj, drvene etno igračke te hrvatski tradicijski nakit, a u organizaciji tog dijela programa pomoći će Kulturno-umjetničko društvo “Fran Galović” iz Peteranca, Udruga prijatelja kulture “Vlado Dolenec” iz Koprivničkih Bregi i Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec.

Prva festivalska večer održat će se u đurđevačkom Domu kulture u petak 20. srpnja gdje će preko 250 sudionika ugostiti domaćini, KUD Petar Preradović. Drugi dan, u subotu 21. srpnja, program seli u koprivnički Dom mladih.

– Dani kulturne baštine i Međunarodni festival folklora “Iz bakine škrinje” nisu samo kulturne manifestacije ili samo čuvanje tradicije i onoga što su radile naše bake i djedovi. Tradicija je nešto što određuje jedan narod. Uz naš jezik, tradicija je ono što govori da smo mi s ovog lokaliteta odnosno ona određuje naš lokalni i nacionalni identitet. Uz to, ovi događaji imaju i važan turistički i gospodarski značaj za našu županiju – rekla je Nada Šešić.

Kao i posljednje dvije godine, sudionici će i ovaj put svratiti u križevački Dom za starije i teško bolesne osobe Senior Care te Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici gdje će izvesti dio programa. Tijekom boravka na “Bakinoj škrinji”, gosti će, najavila je Nada Šešić, imati prilike upoznati se i sa znamenitostima naše županije.

Zadovoljstvo održavanjem festivala izrazili su zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, ravnateljica Doma Senior care Sonja Vrsaljko, predsjednik KUD-a Petar Preradović Đuro Bobovčan, ali i dožupan, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora, Ratimir Ljubić:

– Ovaj se festival svake godine nadograđuje i nadmašuje na čemu bih posebno zahvalio našim organizatorima, Zajednici kulturno-umjetničkih udruga naše županije i suorganizatorima, Folklornom ansamblu Koprivnica koji daju puno truda, vremena, slobodnih sati i entuzijazma. Zato nam je ovaj festival svake godine sve bolji i kvalitetniji – zaključio je dožupan.

zatvori