Četvrtak, 18. travnja 2024.

Dio Šoderice očišćen je od ‘rese’ usprkos slabom odazivu na akciju čišćenja

Brojni kupači posljednjih dana na društvenim mrežama negoduju zbog ‘rese’ u Šoderici. Ima je, žale se, više nego prijašnjih godina i zbog toga veliki broj Podravaca i Prigoraca zaobilazi Podravsko more.

Načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić danas nam je rekao da su u subotu imali veliku akciju čišćenja vode i da su većinu krocnja, kako se ova vodena listopadna trajnica službeno zove, izvadili i odvezli. I to vlastitim snagama jer nisu mogli pronaći poduzeće koje bi im to napravilo, a zbog čega je rješavanje problema ovako dugo trajalo. Šodericu su na kraju čistili djelatnici zaposleni na javnim radovima u Općini Legrad, djelatnici Općine, tamošnji vatrogasci te tek poneki stanovnik Šoderice.

Ivan Sabolić. Snimio Marko Posavec.

– Očistili smo dio od Ribičkog doma do Tomislava te veliku plažu na Lazinama. Nažalost, odaziv nije bilo baš velik. Došlo je desetak ljudi, ako i toliko, pa nismo očistili sve što smo planirali – požalio se Dravi.info.

Načelnik Sabolić napominje i da Legrad brine o strani gdje su vikendice, a da je suprotna strana Šoderice u ingerenciji Općine Drnje.

– Ljudi moraju znati i da mi nismo vlasnici vodene površine, već da su to Hrvatske vode. No, mi imamo moralnu odgovornost zbog koje se trudimo jezero očistiti – dodao je.

A kako se takve stvari više ne bi događale, Općina Legrad planira kupiti svoj stroj kojim bi čistila Šodericu:

– S obzirom na to da u Hrvatskoj nema tvrtke koja je zainteresirana za taj posao, morat ćemo brigu preuzeti na sebe i održavati jezero.

Što se pak tiče izmuljivanja, Općina pa ni Županija za to nemaju novaca:

– Postupci koje smo mi pronašli kao zakonski moguće, kao što je klasična eksploatacija, traju desetak godina, a izmuljivanje putem građevinske dozvole jako puno košta – kaže Sabolić, ali i zaključuje da vjeruje da će na kraju naći rješenje koje će biti i efikasno i ekonomično.

zatvori