Srijeda, 24. travnja 2024.

DAN OPĆINE NOVIGRAD PODRAVSKI Načelnik Zdravko Brljek: Imamo podršku građana i siguran sam da ćemo ponovno pokrenuti naš Novigrad

Promocijom knjige mlade novigradske profesorice Katarine Franjo počelo je obilježavanje ovogodišnjeg Dana općine Novigrad Podravski. On je vezan uz blagdan Rastanka svetih apostola, 15. srpnja, kojemu je posvećena novigradska župna crkva.

Tijekom nešto više od dva tjedna Novigraci, ali i stanovnici ostalih naselja u novigradskoj općini, osobito oni iz Delova, pokazat će bogatstvo baštine koju čuvaju kroz djelovanje KUD-a Delovi i novigradskog “Ivan vitez Trnski”. Tu su i članovi Sportskog društva Drava, branitelji, vatrogasci… A kao što je i počelo, sve će završiti knjigom. Onu o novigradskim prezimenima i Novigracima koji su doprinijeli razvoju svog mjesta napisao je Božidar Gerić i bit će predstavljena u subotu 21. srpnja.

A središnji dio proslave i veliko narodno veselje bit će ove subote i nedjelje (14. i 15. srpnja) na glavnom novigradskom trgu, najavio je načelnik Brljek:

– Uočili smo da je sportska dvorana adekvatna za događanja, no nekako uvijek nedostaje publike. Stoga smo odlučili događanja i veselicu približiti publici, odnosno našim građanima koji sve to i financiraju.

Tako će u subotu od 19:30 startati ovogodišnje izdanje Festivala pjevača amatera Raspjevana Podravina, čiji počeci sežu u prošlo stoljeće. Nakon amatera na scenu nastupaju profesionalci. Mirko Švenda Žiga vodit će festival, svirat će dobro nam znani Kraljevi iz Ludbrega. Oni će, odmah nakon festivala, zabavljati okupljene na velikoj zabavi. Vjerujem da će zabava trajati do jutarnjih sati jer Žiga i Kraljevi svirat će i pjevati naizmjence, bez pauze.

I svi su dobrodošli – i Novigraci i naši susjedi, prijatelji, svi željni dobre zabave.

Nakon velikog narodnog veselja slijedi i blagdan Rastanka svetih apostola, kojemu je posvećena novigradska župna crkva i po tome je nadaleko jedinstvena. Tako će uz nedjeljnu misu biti održan i dodatni program u centru Novigrada, kaže načelnik Zdravko Brljek:

– Sam blagdan Rastanka svetih apostola tradicionalno je dan za blagdansku misu. Ona je najavljena za 11 sati. Prije nje, naše ribice i pivo zabadav. Svega će biti dosta, a ove godine pit ćemo neindustrijski proizvedeno craft pivo. Na pozornici ispred crkve nastupit će folkloraši iz Novigrada i Delova. Bit će tu i izložba slika i vatrogasnog znakovlja, tradicionalno gađanje glinenih golubova, prodajna izložba lokalnih OPG-ova i poduzetnika te naravno svečana sjednica Općinskog vijeća koju smo sazvali za 14 sati.

novigrad-podravski.hr

Bit će to prigoda da načelnik Brljek kaže kakvo je trenutno stanje novigradske općine:

– Čitava ova prošla godina, koliko ja sa svojim suradnicima upravljam Općinom, bila je poprilično burna i naporna. Pokušali smo zadržati i poboljšati ono dobro što smo naslijedili od svojih prethodnika, ali naravno pokrenuti i svoje projekte. Najveći od njih je asfaltiranje 4.011 metara duge nerazvrstane ceste između Plavšinca i Borovljana vrijedno oko dva milijuna kuna. Vjerujemo da će započeti za oko mjesec dana i završiti do zime. Nadamo se i da će za manje od mjesec dana početi energetska obnova Dječjeg vrtića Fijolica, a pozvani smo i potpisati ugovor za sufinanciranje obnove unutarnjih prostora vrtića i njegovog dječjeg igrališta. Nisam se ni nadao da će to biti tako brzo.

– U naše rezultate svakako moram spomenuti i podmirenje većeg dijela dugova koje smo naslijedili. Od 304 fakturiranih obveza ostalo nam je još sedamdesetak računa od 2015. godine u vrijednosti oko 450.000 kuna. Podmirili smo i takozvane nefakturirane financijske obveze. Riječ je o studentskim kreditima, naknadama za novorođenčad, otplatama kredita koje smo sveli na nulu i te svoje obveze sada promptno plaćamo.

Novigradska općina realno raspolaže s oko 6,5 milijuna kuna. Punjenu proračuna pridonosi i propisano fiskalno izravnanje. Bez te pomoći države, kaže načelnik Brljek, novigradska općina vrlo bi teško funkcionirala. Zbog nedostatka novca pokreću manje investicije, poput uređenja parkova i drugih javnih površina. Na tome se osobito angažirao novi komunalni radnik, kojega je načelnik posebno pohvalio.

Teškoćama usprkos, načelnik Brljek uvjeren je da Novigrad ima perspektivu. Ta tijekom svoje povijesti bio je jedno od kulturno-gospodarskih središta Podravine. To će biti ponovo, kaže novigradski načelnik:

– Novigrad Podravski je posljednjih desetak godina zapao u stagnaciju. Najteže ga je pokrenuti, međutim, svim se silama trudimo i vidim, pozdravljam dobronamjernost i podršku velike većine građana; s takvom podrškom siguran sam da ćemo uspjeti!

Program proslave Dana općine Novigrad Podravski 2018.

6. SRPANJ 2018. (PETAK)
20,00 sati – Promocija knjige Katarine Franjo “Trnski, Mađer i Rašan – razmišljanja, razgovori i rasprave” u Lovačkom domu LU “Golub” – u programu nastupaju: Mješoviti zbor KUD-a Ivan vitez Trnski, Petra Cik uz pratnju tamburaškog sastava, članovi Književno-medijskog kutka KUD-a Ivan vitez Trnski / organizator: KUD “Ivan vitez Trnski”

7. SRPANJ 2018. (SUBOTA)
19.00 sati – Kazališna večer KUD-a “Ivan Vitez Trnski” i KUD-a Delovi “Delovska pepeljuga” i “Marija ili tako ti je to u braku …”
– u Vatrogasnom domu Delovi – nakon programa druženje i praćenje utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva

13. SRPANJ 2018. (PETAK)
od 17.00 sati – Turnir U-10 „limači i pilići” (uzrast do 10 godina) na stadionu NK „Drave” u Novigradu Podravskom – organizator: NK “Drava”
19,00 sati – Otvaranje izložbe slika i znakovlja iz povijesti vatrogastva na području Koprivničko-križevačke županije – autor: Krešimir Juratović, u Novigradu Podravskom, Trg Matije Gupca 14a (preko crkve) – organizator: UDVDR OO Novigrad Podravski

14. SRPANJ 2018. (SUBOTA)
od 10.00 sati – Izložba Zlatnih vina članova Udruge VVV „Komarna 2001“
14,00 sati – Revijalna nogometna utakmica seniora i novoosnovanih veterana NK „Drava“ na stadionu „Stjepana Mikora“ – nakon utakmice druženje igrača i navijača uz praćenje polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva
18,00 sati – Otvaranje zajedničke izložbe slika i radova uporabnih predmeta članova „Likrese“ KUD-a „Ivan vitez Trnski“ i Likovno-kreativne sekcije KUD-a Delovi u prostorijama „Likrese”, Trg Matije Gupca 1, Novigrad Podravski
19,00 sati – Otvaranje izložbe „Kino u Novigradu Podravskom“ u organizaciji Planinarskog društva „BILO“ ogranak Novigrad Podravski, u prostoru zgrade na Trgu Matije Gupca 1, Novigrad Podravski (u bivšem prostoru Podravske banke)
19,30 sati – Četvrti festival pjevača amatera „Raspjevana Podravina 2018. Novigrad Podravski“
– organizator: mješoviti zbor KUD-a „Ivan vitez Trnski“ pod rukovođenjem Lidije Peroš, glazbena pratnja TS Kraljevi
– voditelj festivala Mirko Švenda – ŽIGA (u središtu Novigrada Podravskog)
– ispred crkve nakon festivala odmah započinje VEEEELIKA ZABAVA
– dobro raspoloženje i odličan provod garantiraju TS Kraljevi i Mirko Švenda – ŽIGA sa svojim mužikašima

15. SRPANJ 2018. (NEDJELJA)
Centralna proslava povodom Dana općine Novigrad Podravski i blagdana župe Rastanak svetih apostola Novigrad Podravski
od 10,00 sati – “Ribice i piva zabadav” (na prostoru ispred crkve)
– veći izbor više vrsta neindustrijskog domaćeg tamnog i svijetlog CRAFT piva
od 10,00 sati – Prodajno-izložbeni štandovi Udruga, Društava, OPG-a, domaće radinosti… u organizaciji LAG-a PODRAVINA; – parkiralište uz park na Trgu Matije Gupca
od 10,00 sati – Okupljanje lovaca kod Lovačkog doma, natjecanje u gađanju glinenih golubova u organizaciji LU „Golub“
11.00 sati – Sveta misa u župnoj crkvi Rastanak svetih apostola,
– nakon mise kulturno umjetnički program – (ispred crkve) u kojem nastupaju KUD “Ivan vitez Trnski” Novigrad Podravski i KUD Delovi
od 13,30 sati – Okupljanje gostiju ispred Vatrogasnog doma u Novigradu Podravskom
14,00 sati – Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Novigrad Podravski (Vatrogasni dom)
– nakon sjednice otvaranje Izložbe radova Udruge hlebinskih slikara i kipara naive povodom 50 godina Galerije u Hlebinama
i izložbe radova s pete Likovne kolonije održane u Vlaislavu u organizaciji Likovnog kluba Paleta
i Udruge Bolje sutra Grada Koprivnice (Vatrogasni dom)

21. SRPANJ 2018. (SUBOTA)
20,00 sati – Promocija knjige Božidara Gerića “Novigradska prezimena i Novigraci koji su doprinijeli razvoju Novigrada Podravskog”
– u Vatrogasnom domu u Novigradu Podravskom – u programu nastupaju: Mješoviti zbor KUD-a “Ivan vitez Trnski” Novigrad Podravski, Marija Maca Rumek, Stjepan Pepi Plantak i Tamburaški sastav KUD-a “Ivan vitez Trnski” Nova Rača

*** Tijekom subotnjih i nedjeljnih manifestacija Društvo žena Novigrad Podravski na svojem štandu s kolačima
promovira i prodaje „Novigradske slastice”
*** 13., 14. i 15.07.2018. od 10,00 sati (do podvećernjih sati) u organizaciji Braniteljske socijalno-radne zadruge Podravina i Prigorje iz Novigrada Podravskog na prostoru tzv. „Kožare“ provodi se rekreacijsko-terapijsko jahanje konja za djecu i starije

zatvori