Četvrtak, 25. travnja 2024.

Županija od 1. srpnja počinje subvencionirati smještaj u privatne domove za starije osobe

Subvencioniranje smještaja u privatne domove za starije i nemoćne osobe počinje prvoga srpnja ove godine. Riječ je o programu kojega su u Koprivničko-križevačkoj županiji osmislili zahvaljujući djelovanju Savjeta za umirovljenike, a cilj je pomoći starijoj populaciji naših sugrađana koji dosta teško žive.
Snimio Marko Posavec.

Najavio je to župan Darko Koren pojasnivši da će subvencije vrijediti za pet domova koji imaju status ustanove. To su: Dom “Zlatne godine” Koprivnica, Dom “Sveta Ana” Križevci, Dom “Senior Care” Križevci, Dom “Novak” Križevci i “Dom sestre Jadranke” Čabraji.

Cijeli sustav ovako će učiniti pravednijim, ocijenio je župan Koren te pojasnio da država ne subvencionira smještaj u privatne domove, već korisnici moraju plaćati punu ekonomsku cijenu. S druge strane, korisnici Doma za starije i nemoćne osobe na koprivničkom Lenišću su privilegirani jer njihov smještaj subvencionira država.

– Tim programom odnosno osiguranjem sredstava za subvencije smještaja u privatne domove učinili smo sustav pravednijim – rekao je župan Koren.

Zahvaljujući županijskom Savjetu umirovljenika i njegovom predsjedniku, ujedno i predsjedniku Županijske skupštine, HSU-ovu Željku Pintaru, na ovaj će se način zaštititi korisnici privatnih domova koji moraju plaćati punu ekonomsku cijenu za smještaj u domu.

Snimio Marko Posavec.

– Na ovaj smo način napraviti jednu dobru stvar jer ćemo zaštititi korisnike privatnih domova koji plaćaju punu odnosno ekonomsku cijenu za smještaj. Napravili smo veliki zaokret u poslovanju domova u našoj županiji I mislim da smo po tome sada jedinstveni – rekao je Željko Pintar.

Župan Koren je objasnio na koji će način subvencionirati smještaj: – Postoje određeni cenzusi koji govore da s većim iznosom subvencioniramo one koji imaju manje mirovine.

Oni koji imaju najniže mirovine – do 2.300 kuna, imat će pravo na najveći iznos subvencije – 400 kuna mjesečno. Oni s mirovinom od 2.300 do 3.200 kuna imat će pravo na subvenciju od 300 kuna, a onima s mirovinom od 3.200 do 3.800 dobit će 300 kuna subvencije.

Ovom će mjerom za početak biti obuhvaćeno stotinjak korisnika od ukupno 27.500 starijih sugrađana s područja naše županije.

zatvori