Petak, 29. ožujka 2024.

Županija novčano poduprla koprivnički HGSS, Bojovski: Pokazali smo da smo spremni odgovoriti na sve izazove

Koprivničko-križevačka županija dodijelila je Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Stanici Koprivnica 20.000 kuna.

Tijekom potpisivanja sporazuma o financiranju načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Ratimir Ljubić izrekao je riječi hvale:

– Moram reći da je uz vatrogasce naš HGSS glavna operativna snaga naše Civilne zaštite. Moram reći da su dobro obučeni i opremljeni, naravno – uvijek može biti bolje, i ono što je najbitnije – imaju dobro i kvalitetno ljudstvo. Na svim vježbama Civilne zaštite i vatrogasnih jedinica, HGSS se uvijek pokazao kao dobra operativna snaga, uvijek s novim inovativnim metodama unose korak više.  Mi imamo dobru suradnju s našim HGSS-om, izuzetno smo ponosni na njih, praktički pokušavaju iz ničega napraviti nešto.

Zadovoljstvo dožupanovim primjedbama iskazao je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić. Rekavši da je ta služba svjetska izvrsnost, posljednjih desetljeća je pokretač mnogih procesa u Hrvatskoj kad govorimo o zaštiti i spašavanju. Kad je pak riječ o HGSS-ovoj Stanici Koprivnica, i njihov pročelnik nema primjedbi. Štoviše:

– Hvala vam na potpori koju dajete HGSS-u. Ovo je jedna od mlađih, čak mi se čini i najmlađa stanica. No, ova ekipa doista je tamo gdje je najpotrebnije. Sad smo bili na Savi, pa čak i na nekim međunarodnim pružanjima pomoći drugim državama u okruženju. HGSS je dragulj. Dobro je organiziran kao služba u jedinstven sustav, i sam za sebe i u nacionalnoj sigurnosti. To se tako radi.

Pročelnik Stanice Koprivnica Dejan Bojovski podsjetio je da su ovdašnji pripadnici HGSS-a intervenirali u akcijama koje na sreću nisu bile na području naše županije, već u Sisačko-moslavačkoj:

– Pokazali smo da smo vježbom i učenjem spremni odgovoriti na sve izazove. Kao stanica rastemo iz godine u godinu, proširili smo broj članova i cilj nam je imati ljude iz cijele županije.

Koprivnička Stanica HGSS-a trenutno broji njih 19-ero, a na status člana upravo čekaju još četvorica suradnika. Svi se stalno educiraju i usavršavaju pa će i dio novca koji su dobili od županije, osim za opremu, biti iskorišten za edukacije.

Cilj je da HGSS u svakoj općini i gradu ima ispostavu, čemu će ponovo pridonijeti Županija. Naime, dožupan Ljubić Radio Dravi je rekao da će iduće godine za djelovanje HGSS-a izdvojiti više novca, no koliko točno, tek će odlučiti kod kreiranja novog proračuna.

I župan Darko Koren zadovoljan je našim HGSS-om, ali i činjenicom da naše područje ne spada u rizičnija koja zahtijevaju česte intervencije HGSS-a. No, kad je riječ o djelovanju naših pripadnika, i on ima samo riječi hvale. Stoga se županijska uprava angažirala kako bi koprivnička Stanica HGSS-a uskoro dobila primjerena skladišta. Trenutno skladište dijeli s Crvenim križem a u planu je im se dodijele bivša vojna skladišta, što bi im omogućilo kvalitetniji rad.

zatvori