Četvrtak, 25. travnja 2024.

Župan Koren najavio tematsku sjednicu o Piškornici i upozorio: Nećemo dozvoliti da se pretvori u politički cirkus!

Župan Darko Koren danas je pred novinarima najavio predstojeću sjednicu Županijske skupštine.

Sazvana je za utorak popodne i to na temu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. Inicirala ju je skupštinska većina, a prihvatili svi članovi Županijske skupštine pred koje će menadžment Piškornice – i RCGO-a i Sanacijskog odlagališta. Uz Upravu, na sjednicu mogu doći i gosti, podsjetio je župan Darko Koren pojasnivši:

– Dolazak gostiju na sjednicu je omogućen, no držat ćemo se Poslovnika. Jasno da predsjednik ima ovlasti upravljati sjednicom. Smatramo da je temeljni cilj da se članice i članovi Županijske skupštine i javnost informiraju o suštini tog programa i s njegovim problemima. Ne želimo da se ta sjednica pretvori u bilo kakav politički poligon ili u prostor koji bi se koristio za neke druge svrhe. Nastojat ćemo zaista biti koncentrirani samo na ono zbog čega je sjednica osmišljena i sazvana.

A hoće li, kao što je to na zadnjoj sjednici predložio SDP-ov vijećnik Ivan Sabolić iz Legrada, na ovu tematsku sjednicu biti pozvani i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, te drugi zainteresirani, poput župana ostalih županija osnivača? Evo što je na to pitanje odgovorio župan Koren:

– Ja mislim da ste me razumjeli kad sam rekao da nećemo dopustiti da se ta Skupština pretvori u politički poligon, da predsjednik Skupštine ima ovlasti i mogućnost upravljanja tijekom sjednice. Smatramo da po Poslovniku svi koji se prijave mogu prisustvovati sjednici i slušati, no ne mogu sudjelovati u raspravama. Ja osobno zauzimam takav stav. Već prema sada pristiglim zahtjevima za prisustvovanjem, apsolutno je razvidno da bi davanjem im mogućnosti sudjelovanja u raspravi sjednica se pretvorila upravo u to što ne želimo. Svrha sjednice je informirati članove Skupštine i javnost o stanju projekta, a ne da se od te sjednice i te važne teme radi cirkus!

Župan Koren je upozorio da Piškornica nije tema za igru:

– Projekt RCGO-a je sam po sebi u rizičnoj fazi, moramo biti otvoreni i iskreni. Treba biti jako obazriv. S jedne strane ti koji ga koriste u političke svrhe tvrde da je to važan projekt kojim će ova županija iz EU fondova povući 500 milijuna kuna i riješiti pitanje zbrinjavanja otpada na najsuvremeniji način. S druge strane rade sve kako bi to upropastili. Taj bi projekt, uz činjenicu da je tu bilo nekih institucionalnih grešaka, sigurno bio u puno boljem stanju i fazi realizacije, da nije bilo tih političkih silnica koje su ga opterećivale. Moj je stav da to ne dozvolimo činiti na ovoj sjednici.

Sa županom Korenom slaže se i predsjednik Županijske skupštine, HSU-ov Željko Pintar. Smatra da sjednicu Županijske skupštine ne treba pretvoriti u političku tribinu, a gosti pitanja mogu postavljati preko svojih članova u Skupštini. Žele li pak nešto više, mogu u svojim gradskim i općinskim vijećima organizirati slične tematske sjednice, poručuje Pintar.

Na upit tko je od gostiju najavio dolazak na sjednicu, župan Koren je odgovorio da ga to ne zanima. No, od stručnih službi naše županije doznali smo da su među prijavljenima saborski zastupnik Mladen Mađer, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović

– Uglavnom sve stručnjaci za ekološka pitanja – prokomentirao je župan Koren.

Tematska sjednica Županijske skupštine o Piškornici bit će održana u utorak, 12. lipnja, od 16 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

zatvori