Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO: ŽELIM BITI MAJSTOR Predstavljen projekt za promociju deficitarnih zanimanja i cjeloživotnog učenja

Početna konferencija projekta ‘Želim biti majstor’ održana je u srijedu, 6. lipnja u prostorima Srednje škole ‘Ivan Seljanec’ u Križevcima.

Konferenciji su prisustvovali predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić, predsjednik Upravnog vijeća Obrtničkog učilišta Pouka Božo Barać sa suradnicama, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, viša stručna savjetnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Mihaela Felker, predstavnica Hrvatske obrtničke komore Nevena Kurteš, v.d. predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac sa suradnicima, predstavnici Pore Razvojne agencije Podravine i prigorja, ravnatelji strukovnih škola, nezaposlene osobe te drugi suradnici.

Predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić u uvodnom obraćanju istaknula je kako smo svjedoci da je nedostatak kvalificirane radne snage postao problem i ograničavajući za normalno poslovanje, a pogotovo za gospodarski razvitak: – Obrtnička komora već 20 godina pokušava dati razne potpore u domeni strukovnog obrazovanja. Naša želja je da se sustav strukovnog obrazovanja uskladi s potrebama tržišta – rekla je te zahvalila svim dionicima na čelu s Koprivničko-križevačkom županijom.

Izvor: Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije.

Gordana Juran Ratković, ravnateljica srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci, izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovakvom projektu zbog svijesti o nedostatku radnika u ugostiteljskim zanimanjima, strojarskim zanimanjima te u građevinskim zanimanjima.

Prisutnima se obratio i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je pohvalio provođenje ovakvih projekata te istaknuo dobru suradnju s Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije te je kazao da je svaki projekt koji se dotiče, pogotovo deficitarnih zanimanja i strukovnih zanimanja “znači puno, jer je situacija na Zavodu za zapošljavanje takva da imamo nezaposlene, ali isto tako imamo ljude koje nemaju znanja, nemaju kompetencije da bi konkurirali za ta radna mjesta”.

Izvor: Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije.

Nakon uvodnih riječi govornika, voditeljica projekta Jasmina Sinovec predstavila je ciljeve, aktivnosti i ishode projekta.

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije provodi projekt „Želim biti majstor“ (kodni broj: UP.01.3.1.01.0030) financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“. Vrijednost projekta je 696.846,75 kn a za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva u 100% iznosu iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Izvor: Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije.

Cilj projekta je poboljšati učinkovitost provedbe Strategije razvoja ljudskih potencijala Koprivničko-križevačke županije povećanjem motivacije nezaposlenih osoba i učenika za upise u programe obrazovanja za deficitarna zanimanja te povećanjem interesa za cjeloživotnim učenjem.

Aktivnosti projekta uključuju: prezentacije deficitarnih obrtničkih zanimanja na Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima te danima otvorenih vrata u tri strukovne škole, prezentacije za učenike u osnovnim školama Koprivničko-križevačke županije, radionice o cjeloživotnom učenju namijenjene učenicima strukovnih škola i motivacijske radionice za nezaposlene osobe.

Partneri u provedbi aktivnosti bit će Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci, Strukovna škola Đurđevac, Obrtnička škola Koprivnica, Pora Razvojna agencija Podravine i Prigorja i Obrtničko učilište POUKA, a provedba traje 18 mjeseci.

Izvor: Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije.
zatvori