Petak, 29. ožujka 2024.

U Koprivnici predstavljen novi Zakon o upravljanju državnom imovinom; Na pomolu rješenje problema HŽ-ovog konačišta?

Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji će za koji dan stupiti na snagu, okupio je za istim stolom u koprivničkom sjedištu Koprivničko-križevačke županije podravsko-prigorske općinske načelnike i gradonačelnike, župana Darka Korena i njegove suradnike te ministra državne imovine Gorana Marića.

Župan Darko Koren rekao je nakon sastanka da su mogućnostima koje otvara novi zakon svi i više nego zadovoljni:

– Mogu samo naglasiti da je jednoglasno izraženo veliko zadovoljstvo ovim novim zakonom. To je svojevrsna decentralizacija upravljanja državnom imovinom. Kroz neke od svojih članaka u biti rješava većinu problema koji su dosad bili gotovo nerješivi. To je jedna od bitnih reformi sustava upravljanja državom.

Zadovoljstvo zakonom koji je uvelike pojednostavio proceduru upravljanja državnom imovinom izrazio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Istaknuvši da je poznat kao političar koji često priča o decentralizaciji, zakonu koji je danas u Koprivnici predstavio ministar Marić ne može naći zamjerki:

– Ovo što smo danas čuli o izmjenama zakonodavnih okvira upravljanja državnom imovinom jedna je od prvih reformi u ovoj zemlji za koju čak i mi iz Koprivnice možemo reći da će vjerojatno biti prva reforma kojom ćemo doći u nekakav plus u odnosima s Republikom Hrvatskom. To nam doista jako puno znači i može nam puno donijeti na dinamiziranju našeg grada i gospodarstva. S obzirom na to da činimo manje od 1% stanovništva Hrvatske, a naše gospodarstvo čini više od 2% udjela u BDP-u, naravno da nam ovi iskoraci kroz određen – danas mrtvi kapital države, puno znači, može puno donijeti.

Gradonačelnik Jakšić tako očekuje da će novi zakon olakšati komunikaciju s resornim ministarstvom i omogućiti rješavanje tema koje se u Koprivnici provlače 20 godina, poput HŽ-ovog konačišta. Osim toga, zakon omogućava da se državna imovina u koju su ulagali građani Koprivnice vrati u portfelj grada i bude od koristi građanima i gospodarstvu.

Sastankom u Koprivnici zadovoljan je i ministar Goran Marić. Svojim je domaćinima predstavio zakon koji će, prema njegovim riječima, biti poticaj za gospodarsku renesansu Hrvatske i iznad je političkih i interesnih skupina:

– Ovaj zakon, kad za nekoliko dana stupi na snagu, postat će alat za reanimaciju neaktivne, zapuštene, opustošene, često i otuđene državne imovine. Siguran sam da će u velikoj mjeri pomoći poticanju poduzetničke klime u svim krajevima Hrvatske, a time i zapošljavanja te ostanka mladih kako bismo preokrenuli trend – da vidimo budućnost u Hrvatskoj, a ne u odlaznim vlakovima iz Hrvatske.

Na upit Radio Drave, ministar Marić je odgovorio da gradovi i općine do 31. prosinca 2019. godine moraju podnijeti zahtjev za uknjiženjem na imovinu poput društvenih domova, vrtića, škola, groblja, parkova, vatrogasnih domova, sportskih objekata… Državna administracija će potom izdavati tabularne izjave na temelju kojih će biti provedena uknjižba u njihovu korist.

Recimo i da je ministar Marić prihvatio poziv gradonačelnika Jakšića da službeno posjeti Koprivnicu, a jedan od većih poslova koji ih očekuje jest rješavanje statusa Palače pravde.

Poseban razlog za zadovoljstvo danas ima načelnik Općine Gola, dr. Stjepan Milinković.
On je s ministrom Goranom Marićem potpisao dokument kojim država daje golskoj općini pravo gradnje na čestici u vlasništvu Republike Hrvatske važnoj za sanaciju odlagališta otpada Hintov, kojega Golčani planiraju realizirati uz pomoć europskog novca.

zatvori