Četvrtak, 25. travnja 2024.

U DOMU NA LENIŠĆU POJASNILI: Bez poskupljenja nemamo za plaće u prosincu, ali ni za održanje postavljenih standarda

U Domu za starije i nemoćne na koprivničkom Lenišću pojasnili su zašto planiraju od 1. srpnja primjenjivati više cijene svojih usluga.

Odlučilo je to Upravno vijeće ustanove, a poskupljenje bi još trebao odobriti osnivač, odnosno Koprivničko-križevačka županija. Da je poskupljenje opravdano, pojasnila je novinarima ravnateljica Vesna Križan istaknuvši da se cijene nisu mijenjale gotovo 18 godina, a svi troškovi za održavanje iznimno visokog standarda skrbi stalno rastu:

– Sadašnje cijene primjenjuju se od 01.01.2000. godine. Dakle, cijena naših usluga nije mijenjana 18 godina. Od 01.01.2002. godine osnivač nam je Koprivničko-križevačka županija i zajedničkim djelovanjem svih tih godina radili smo na podizanju standarda, kvalitete skrbi za osobe treće životne dobi, kako u našem domu, tako i na području cijele Koprivničko-križevačke županije.

O 270 korisnika i 10.000 kvadrata unutarnjeg i 5.000 kvadrata vanjskog prostora brine 76 trajno zaposlenih, iako bi – prema propisanim standardima, trebali imati 113 zaposlenih. Postignut je iznimno visok standard smještaja i skrbi, to je dom u koji se rado dolazi, a sve to naravno ima i svoju cijenu, kaže ravnateljica Križan:

– Županija godišnje, što iz vlastitih sredstava što iz decentraliziranih sredstava RH za naš dom izdvaja 5.871.098,00 – dom je sufinanciran s 47,07% iz proračuna. Dakle, svi mi sudjelujemo u tome. Vlastiti prihodi su 6,6 milijuna kuna – 52,92% – to je učešće korisnika u cijeni doma.

No, zbog povećanja svih ulaznih troškova relevantnih za pružanje usluga na postignutom standardu, više nije moguće pozitivno poslovati bez povećanja naknade za smještaj. Alternativa je – prema riječima ravnateljice Vesne Križan smanjenje standarda, što nikome nije u interesu. Uzme li se pak u obzir standard koprivničkog doma i cijene ostalih sličnih ustanova u Hrvatskoj, omjer cijene i kvalitete svakako je na strani ustanove s Lenišća, tvrdi ravnateljica Križan.

To potvrđuju i liste čekanja – trenutno na smještaj u Dom na Lenišću čeka 2620 naših starijih sugrađana, a samo su ove godine zaprimili 300 molbi. Najviše se traži mjesta u stacionarnom dijelu doma, u kojemu se zbrinjavaju stari bolesni i nepokretni ljudi. Da bi se ostvarili planovi za proširenjem stacionara na, potrebno je osigurati novac – ne samo za uređenje prostora, već i za nova zapošljavanja

– Za to proširenje potrebni su još neki preduvjeti. Ono će se privremeno malo odgoditi jer moramo vidjeti koliko ćemo s novim cijenama moći realizirati. Možda krajem godine, ali mislim da će nam trebati još jedna korekcija cijena ako ćemo ići na tu prenamjenu. Naime, u taj dio koji je sada stanarski dio zbrinjava samo jedna spremačica. Ostalo su zajedničke službe poput kuhinje, vešeraja, uprave, radnog terapeuta. Kad ćemo taj prostor prenamijeniti u bolnički dio, tada će nam trebati novih 10 do 12 osoba. Naravno da to ima cijenu. Bez dodatne korekcije cijena to nećemo moći postići.

Rast cijena uvjetovan je i porastom izdataka na plaću, a koliko je situacija bila ozbiljna, rekao je predsjednik Upravnog vijeća Kruno Vitelj: – Dom financijski nema novca za plaću za prosinac. Mi smo morali ići na povećanje cijena.

Ravnateljica Križan upozorila je da zaposlenici Doma do prije dvije godine nisu imali regres ni božićnice. Evo i kakve plaće imaju oni koji skrbe o našim starim sugrađanima:

– Plaća ne prelazi 1.100, 1.200 kuna. Na to se izračunavaju dodaci poput onog na godine staža. Ako su dežurni na praznik, pa imaju sreće i dobiju 3.300 kuna. Njegovateljice dobivaju 4.200, 4.300 kuna. Dakle, ne govorimo o velikim plaćama. Da ne kažem da mnogi umirovljenici imaju veće mirovine nego naši zaposlenici plaće. To moramo reći jer mislim da kad čovjek dobije 3.000 kuna plaću, da mu padne mrak na oči. Mislim da bi minimalna plaća trebala iznositi barem koliko i socijalna košarica, dakle, oko 4.500 kuna.

A što o poskupljenju kažu korisnici? Ana Vukmanić živi u jednokrevetnoj sobi s balkonom i nema primjedbi: – To je normalno jer dom nije poskupio puno godina. Onima koji imaju manja primanja već je ponuđena pomoć preko Centra za socijalnu skrb. Ne bude nitko išao van i svima nam je dobro.

Riječi gospođe Vukmanić potvrdila je i članica Upravnog vijeća koja predstavlja korisnike Terezija Horvat. Prvo je bila protiv poskupljenja, no kad je vidjela snagu argumenta digla je, kaže, ruku za poskupljenje.

zatvori