Petak, 19. travnja 2024.

STIŽE POGORŠANJE VREMENA Temperatura će pasti za 15 stupnjeva, moguće i nevrijeme

Na sredini smo razmjerno toplog i ugodnog, iako pomalo vjetrovitog lipanjskog tjedna. Sutra, u četvrtak, i astronomski nam stiže ljeto: trenutak solsticija dogodit će se u 12:07. No, već u večernjim satima četvrtka i u petak ujutro, kako kažu prognostičari, zahvatit će nas fronta ciklone sa sjevera i donijeti nam izraženo pogoršanje vremena.

Za početak, srijeda će još biti promjenjivo do pretežno sunčana uz eventualno neke slabe šanse za razvoj lokalnih pljuskova tu i tamo, no od toga u većini mjesta na našem području neće biti ništa. Sjeverac koji nas je pratio posljednja dva dana će oslabjeti, a Sunce će živu u termometru poslijepodne podići do nekih 28 stupnjeva.

Onda će se u četvrtak vrijeme početi lagano mijenjati. Bit će nešto oblačnije nego danas, ali i dalje uz dosta sunca, barem u prvom dijelu dana. Poslijepodne i prema večeri nebom će ploviti sve više oblaka, a kako će se dan bližiti kraju počet će se razvijati i grmljavinski pljuskovi kao prethodnica nadolazeće fronte. Neće ih biti posvuda, no u nekim mjestima moguće je i pravo nevrijeme. Umjesto sjevernog zapuhat će južni i jugozapadni vjetar, ujutro ćemo mjeriti oko 19, a poslijepodne oko 29 ili 30 stupnjeva.

Fronta nam stiže najvjerojatnije u petak ujutro ili prijepodne. Zapuhat će jak sjeverni vjetar uz kišu, a temperatura će pasti na nekih 11 ili 12 stupnjeva i tijekom dana vjerojatno neće ići iznad 15 ili 16. Bit će to, dakle, sasvim propisno zahlađenje. Nekih jačih oluja prilikom prolaska fronte ipak ne bi trebalo biti.

Nakon toga, vikend nam donosi stabilizaciju i proljepšanje vremena. Bit će više sunca, a najviše dnevne temperature ići će do nekih dvadesetak stupnjeva. Potom nam slijedi većinom suho i postupno sve toplije razdoblje.

zatvori