Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Gimnazijalci su na još jednoj radionici naučili prednosti sirove hrane i degustirali ukusne zdrave krekere i praline

Još jedna radionica sirove hrane koju je vodila Nada Zlatar Lukavski održana je u koprivničkoj Gimnaziji ‘Fran Galović’.

Cilj radionice bio je potaknuti mladu populaciju na promjenu prehrambenih navika u korist zdravlja te konzumiranje zdravih namirnica bez glutena i rafiniranog šećera.

Sušeni sirovi krekeri mogu poslužiti kao idealna zdrava zamjena za kruh i biti savršena zasitna zdrava grickalica. Naime, mladi su danas najugroženija populacija koju bi trebalo educirati o tome koliko nam živa, prirodna, čista, ekološki uzgojena i skladištena hrana može pomoći kod ozdravljenja. I ne samo to, sirova hrana ako je konzumiramo redovno i punimo naše stanice nutrijentima, nikada nećemo trebati liječnika niti farmaciju. Govorim to iz iskustva. Sirova hrana daje puno energije, pogotovo voće, a koja je najpotrebnija školarcima, studentima i onima koji naporno rade – ističe voditeljica radionice Nada Zlatar Lukavski.

Radionica se sastojala od dviju faza raspoređenih u dva dana, svaka po dva školska sata. Prvoga dana sudionici su s Nadom pripremali smjesu za sirove sušene krekere od suncokretovih sjemenki, sirove heljde, lana i sezonskog povrća. – Osam sati smo ih sušili u dehidratoru na optimalnoj temperaturi da se sastojcima ne unište enzimi. Kao prilog smiksali smo namaz od sirovog slanutka koji je drugi dan kod degustacije “nestao u vidu magle” – kazala je Nada.

Drugi dan na red su došle veganske kokos praline od sirovih komponenti, bez šećera, jaja, mlijeka, maslaca i prženog kakaa.

Bila je to treća po redu radionica koju je u koprivničkoj Gimnaziji u sklopu projekta “Zdravi grad” vodila Nada Zlatar Lukavski, voditeljica udruge Zdravlje iz prirode, dugogodišnja praktičarka i kreatorica sirove hrane, slikarica i kolumnistica našeg portala.

– Najveće zahvale za angažman moram uputiti profesorici Martini Šifkorn Labazan koja je bila inicijator i koja je prepoznala vrijednosti sirove prehrane, profesorima, ravnatelju, naravno i zainteresiranim gimnazijalcima, koji su bili najvažniji dio publike, te su pomno pratili pripremu krekera i kolačića, a neki su se i aktivno uključili i dali svoj doprinos. Na kraju za sve slijedila je bogata raw (sirova) degustacija, krekera, namaza, kolačića od koksa i sezonskog povrća, kojom su se počastili – zaključuje Nada.

zatvori