Srijeda, 24. travnja 2024.

Na Sveučilištu Sjever u Koprivnici od jeseni će biti dostupan još jedan novi studij, i to doktorski

Od ove jeseni na Sveučilištu Sjever u Koprivnici krenut će novi studij – poslijediplomski sveučilišni studij Mediji i komunikacija.

Riječ je o novom doktorskom studiju koji, kako kažu sa Sveučilišta, prati najsuvremenije trendove znanstvenoga pristupa atraktivnom području medija i komunikacija uključujući njihovu inovativnu i kreativnu upotrebu. Prvi je to takav samostalni studij na Sjeveru.

– Studij traje tri godine, a po završetku se stječe 180 ECTS bodova. Studij je zamišljen na način da su prvu godinu organizirana samo predavanja, dok je druga godina rezervirana za znanstvene kolokvije i objavljivanje znanstvenih radova. Doktorski studij završava obranom doktorske disertacije nakon koje se stječe naziv doktor/doktorica znanosti, područje društvenih znanosti, polje informacijsko-komunikacijskih znanosti – Dravi.info je rekla docentica sa Sveučilišta Sjever Iva Rosanda Žigo.

Završetkom doktorskog studija studenti će se moći zaposliti u području medija, primjerice na radijskim ili televizijskim postajama, kod internetskih nakladnika ili pak u tiskanim izdanjima. Doktorandi će se moći zapošljavati i u znanstvenim te znanstveno-nastavnim institucijama poput sveučilišta ili visokih škola.

– Općenito, bit će im dostupna radna mjesta koja se tiču komunikacije, odnosa s javnošću, marketinga i političke komunikacije, a dodajmo da su tu i ustanove u kulturi, poput muzeja, kazališta i festivala. Moći će pronaći posao i koji se tiče javnog i političkog djelovanja, bilo u političkoj stranci, građanskoj inicijativi, udruzi i slično – dodala je Iva Rosanda Žigo.

Komunikologija inovacija i mediji, Kreativna upotreba informacijskih tehnologija, Novi trendovi u medijskom dizajnu, Kognitivni aspekti komunikacije, Tehnologijski kontekst izdavačke industrije, Interkulturna komunikacija, Semiotika medija, Marketinški menadžment u izdavaštvu, Istraživanja digitalne komunikacije, RPG i Gameifikacija samo su neki od kolegija koji će se izvoditi na ovome studiju uz mnogo istraživačkoga rada i povezivanja s brzorastućim medijskim i komunikacijskim industrijama.

“Na području Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije postotak doktora znanosti je 0,1% te je jasno da postoji nedostatak poslijediplomski obrazovanih kadrova iz svih područja, pa tako i informacijsko-komunikacijskog. Pokretanjem ovoga studija Sveučilište Sjever pokazuje sposobnost izvođenja i najviše razine obrazovanja, ali i svoja stalna nastojanja i usmjerenost prema ostvarivanju cilja podizanja broja visokoobrazovanog stanovništva u sjevernoj Hrvatskoj”, poručuju sa Sjevera.

zatvori