Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Predstavljen projekt “Aglomeracija Koprivnica”

Projekt „Aglomeracija Koprivnica“ sukladno završnoj radnoj verziji Studije izvedivosti procijenjen je na iznos cjelokupne investicije od oko 401.7 milijuna kuna od čega je 69% sufinancirano od strane EU i 31% od nacionalne komponente.

Projekt je predstavljen 30. svibnja 2018. godine u Koprivničkim vodama na konferenciji za medije. Detalje je predstavio Zdravko Petras, predsjednik Uprave Koprivničkih voda, dok je značaj istog posebno istaknuo gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Aglomeracija Koprivnica je trenutno najveći infrastrukturni projekt koji je u pripremi i pred provedbom u Koprivničko-križevačkoj županiji. Važno je za istaknuti kako to nije samo projekt Grada Koprivnice i Koprivničkih voda, već grada i okolnih općina, te je izuzetno važan za cijeli naš kraj. Uvođenjem vode i odvodnje u ostale općine stvaramo uvjete kako bi mladi ostajali u njima živjeti i stvarati domove. Nema snažne i razvijene Koprivnice bez snažnih i razvijenih općina oko nje – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Na konferenciji je posebno istaknuto kako je riječ o važnom projektu i to ne samo zato što se građanima daje viši standard kvalitete života, već se i diže standard očuvanje okoliša.

– U obuhvatu proširenja kanalizacijske mreže planiramo da postojeća aktivna domaćinstva dobiju besplatne priključke. Procjenjujemo da ih je oko 4000 za koje građani neće morati ništa platiti – ni naknade, ni radove tvrtkama koje izvode radove. Tako ćemo pomoći da se standard u selima općina partnera izjednači sa standardom građana Koprivnice – posebno je napomenuo Zdravko Petras, predsjednik Uprave Koprivničkih voda.

Projektom je planirano proširenje postojećeg sustava odvodnje na nova naselja i dogradnja u naseljima gdje je već izgrađen sustav odvodnje u aglomeraciji Koprivnica u koju spadaju grad Koprivnica i devet okolnih općina iz uslužnog područja Koprivničkih voda (Peteranec, Hlebine, Drnje, Đelekovec, Legrad, Rasinja, Sokolovac, Koprivnički Bregi i Koprivnički Ivanec). Planirana je i rekonstrukcija dotrajalog mješovitog sustava odvodnje na području grada Koprivnice, dogradnja postojećeg sustava vodoopskrbe, rekonstrukcija dotrajalog vodoopskrbnog sustava na području Grada Koprivnice. Također, izgradnja i opremanje objekata za optimalizaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje (NUS-a), preseljenje laboratorija za ispitivanje kvalitete vode na lokaciju UPOV-a u Herešinu i zamjena dotrajale opreme UPOV-a Herešin te opremanje strojevima, cisternama i drugom opremom za održavanje sustava javne odvodnje i vodoopskrbnog sustava.

– Projektna dokumentacija je u visokom stupnju gotovosti. Planirano je da do kraja rujna ove godine budu riješeni svi imovinskopravni odnosi te ishođene građevinske dozvole. Također, krajem godine na temelju odobrenja i suglasnosti od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, planirano je ugovaranje partnerskih ugovora te potom raspisivanje javnog natječaja za izgradnju predmetne investicije – napomenuo je Zdravko Petras.

Predviđeno trajanje provedbe projekta Aglomeracija Koprivnica, nakon provedenog postupka javne nabave i odabira izvođača radova, je četiri godine. Predviđeni završetak projekta je 2023. godine.

Na konferenciji su također prisutne bile Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca i Sandra Sinjeri, članica Uprave Koprivničkih voda.

zatvori