Srijeda, 24. travnja 2024.

Podravsko-prigorski gradonačelnici i načelnici sastali se s državnim tajnikom

Državni tajnik Mile Horvat danas boravi u Koprivnici. U ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike prisustvovao je kolegiju gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije na temu “Mogućnosti EU financiranja projekata gospodarenja otpadom u 2018. godini”.

Kolegij je iniciran od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a uz državnog tajnika kolegiju je prisustvovala savjetnica ministra za projekte gospodarenja otpadom Irena Relić.

Domaćin sastanka bio je župan Darko Koren koji se na početku obratio prisutnima:

Župan Darko Koren. Snimila Sonja Barčanec.

– Znate da je tema gospodarenja otpadom na području Koprivničko-križevačke županije uvijek aktualna, posebice u posljednje vrijeme u kontekstu projekta Piškornice – regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Željeli smo iskoristiti dolazak državnog tajnika i gospođe Relić da u točki dva napravimo jednu kratku prezentaciju projekta Piškornice.

Ovim posjetom državni tajnik i savjetnica ministra završili su ciklus obilaska svih županija i prezentacija ciljeva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a to je informiranje o mogućnostima sufinanciranja projekata jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom.

Državni tajnik Mile Horvat. Snimila Sonja Barčanec.

– Mi smo kao ministarstvo postavili sebi ozbiljne ciljeve, a to je do 2020. godine sakupiti odvojeno i reciklirati 50% komunalnog otpada te od iduće godine zabraniti odlaganje otpada na neuređenim, neusklađenim odlagalištima. To su za nas imperativi koje mi kao društvo moramo postići. Nismo u zavidnoj situaciji jer smo trenutno na otprilike 27% odvojenog sakupljanja otpada. Prema tome, u naredne dvije godine svi zajedno imamo ozbiljne zadatke – rekao je državni tajnik Mile Horvat.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici Koprivnice, Križevaca i Đurđevca – Mišel Jakšić, Mario Rajn i Hrvoje Janči, direktor Piškornice Mladen Ružman sa suradnicima te općinski načelnici s područja Koprivničko-križevačke županije.

zatvori