Petak, 19. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Podravka predstavila novi kombajn za berbu graška, korak prema potpuno domaćoj proizvodnji

Podravka je danas novinarima predstavila novi kombajn za berbu graška.

Riječ je o stroju vrijednom čak 3,75 milijuna kuna za koji je 50% sredstava osigurano iz fondova Europske unije. Javnosti je predstavljen na proizvodnoj površini nedaleko od Sigeca.

Novi kombajn jedan je od najsuvremenijih na tržištu i može pobrati 300 hektara graška. Podravka je ove godine zasadila 115 hektara, što mu je nešto više od trećine kapaciteta. Za sljedeću godinu planirano je 100 hektara više, a za dvije godine 250 do 300 hektara, čime bi kombajn radio u punom kapacitetu.

Iz Podravke ističu kako, kao nositelji razvoja poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, kontinuirano povećavaju udio domaće sirovine u proizvodnji, a prema strateškom cilju Sektora poljoprivreda, do 2022. godine planirano je ostvariti stopostotan udio domaćih sirovina u gotovom proizvodu.  Uz rajčicu, papriku, krastavce, feferone, grah i pšenicu, u planu je i značajno povećanje proizvodnje graška te unaprjeđenje suradnje s kooperantima – domaćim OPG-ovima. Novi kombajn jedan je od koraka na tom putu. Podravkin grašak trenutno čini 16% ukupne proizvodnje graška u Hrvatskoj.

Podravka predstavlja novi kombajn za grašak

Posted by Drava.info on Wednesday, June 6, 2018

 

zatvori