Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ovogodišnju Picokijadu nećete htjeti propustiti, evo što se sve sprema

Predstavljen je program jubilarne 50. Picokijade – najveće turističke manifestacije kontinentalne Hrvatske u očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Konferencija za medije održana je u Muzeju grada Đurđevca, a ispred domaćina goste, sponzore i pokrovitelje pozdravio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Rijetko tko u Hrvatskoj nije čuo za Picokijadu i za scensku izvedbu Legende o Picokima. Ove smo godine pripremili nešto uistinu posebno, u ovogodišnjem programu sudjelovat će rekordnih 2.500 ljudi. Ovo je jedan veliki zalog u očuvanju naše kulturne baštine i tradicije te primjer sinergije ljudi, gospodarstva i jedinica lokalne samouprave. Naša Picokijada slavi zlatni pir i možemo samo poželjeti lijepo vrijeme, a za sve ostalo ćemo se mi pobrinuti – rekao je tim povodom.

Glavni događaj svake Picokijade je prikaz Legende o Picokima koji privuče brojne posjetitelje, a koji se održava na Velikoj pozornici podno utvrde Stari grad. I ove će godine veliku bitku i obranu Đurđevca od Turaka oživiti brojni glumci, amateri, mnoštvo konjanika, udruga, a doživljaju legendarne bitke zasigurno će doprinijeti zvučni, vizualni i pirotehnički scenski efekti.

Tekst Vida Baloga ove će godine režirati jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, majstor spektakla, Krešimir Dolenčić, rođeni Picok koji je ovom prilikom najavio brojna iznenađenja i nove scene u prikazu.

– Sjećam se da sam imao pet godina i nisu me pustili na Picokijadu jer je bila prevelika gužva, ali sam makar u duši bio sudionik i te prve Legende o Picokima 1968. godine.  Postoji puno mjesta u Hrvatskoj gdje ljudi slave svoju povijest, ali ovo je sigurno najveća i najbrojnija manifestacija. Krasan tekst od Vida Baloga ovog puta doživio je i neke promjene. O predstavi vam neću pričati, morate doći  pa će te vidjeti– rekao je redatelj Krešimir Dolečić.

Uz spektakularni scenski prikaz koji je centralni događaj manifestacije, osmišljen je i bogat popratni program kojeg su predstavili Mario Fuček i Marijan Ružman iz Turističke zajednice Grada Đurđevca.

– U ovoj podravskoj priči koja će privući više od 30 tisuća posjetitelja želimo približiti sve hrvatske krajeve te pokazati kolikom kulturnim bogatstvom i tradicijom raspolažemo. Pripremili smo i fantastičnu enogastro ponudu te glazbeni repertoar renomiranih izvođača. Svatko će pronaći nešto za sebe – istaknuo je Ružman.

– Sve ćemo to pokazati ne samo za vrijeme trajanja Picokijade, već kroz četiri vikenda. Započet ćemo s Međunarodnim dječjim festivalom Kukuriček koji će biti za dva tjedna. Bit će tu i međunarodna izložba vina Alpe-Adria s Podravinotekom gdje će se prezentirati najbolji proizvodi s područja Podravine i Prigorja.

Najslađa izložba bit će svakako ona Diganke, zlevnake, prkači i pogače. Ove se godine rekordan broj udruga prijavilo na povorku aranžiranih kola. Na Trgu sv. Jurja bit će održan festival tamburaške glazbe i festival folklora, a važno je naglasiti i 20. obljetnicu djelovanja naših Đurđevčica, ženskog ansambla, koje će nastupiti uz podršku Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda – rekao je Mario Fuček, voditelj Turističke zajednice.

U zabavnom dijelu nastupit će Petar Grašo, Massimo i grupa S.A.R.S., dok će oni sportskog duha moći uživati u noći košarke, teniskom turniru, ribičkim i lovačkim natjecanjima, te biciklijadi.

– Picokijada je jedan brand po kojem je poznat Đurđevac, ali i naša županija te se mi tim ponosimo i hvalimo. Svake godine je nešto novo, ljepše i bolje, a za to je potrebno puno truda, želje i volje – rekao je Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije.

Jubilarna Picokijada trajat će od 29. lipnja do 1. srpnja.

zatvori