Utorak, 16. travnja 2024.

Nokautirani profesor još je u bolnici, ravnatelj Martić: Škola će i njemu i učeniku odrediti stegovne mjere

U Obrtničkoj školi Koprivnica zgroženi su završetkom maturalne zabave trećih razreda koja je održana u srijedu.

Naime, 47-godišnji profesor tjelesnog plesao je s učenicima gol do pasa. Kad je primijetio da ga učenik snima, gurnuo ga je, a ovaj mu je uzvratio udarcem.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić Radio Dravi i Dravi.info je rekao:

– Kao ravnatelj škole i profesor prvo moram kazati da nas je taj nemili događaj sve u Obrtničkoj školi zgrozio i iznenadio. Naravno da mi svi osuđujemo takvo ponašanje, i našeg kolege, našeg djelatnika, a i učenika koji su bili na toj maturalnoj zabavi.

Sam ravnatelj Martić na zabavi je bio do ponoći, a nemili događaj zbio se oko tri sata poslije. Službenih informacija o događaju, kaže, nema, osim što je, kao i većina ostalih, vidio snimku. Na upit što će dalje poduzeti, ravnatelj Martić je rekao:

– Moram reći da su samu maturalnu večer organizirali učenici Obrtničke škole koji su na zabavu pozvali razrednike i profesore koji su s njima najviše radili. Mi kao škola moramo postupiti u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, našim pravilnicima koji reguliraju ponašanje djelatnika u školi i izvan škole. Škola će postupiti u skladu sa zakonskim propisima.

Koje su stegovne mjere propisane, ravnatelj Martić nam nije htio reći kako ne bi prejudicirao odluku Stegovnog povjerenstva koje vodi postupak. Također nam nije rekao ni u kojem roku će one biti donesene. No kad je u pitanju profesor, ruke su im, simbolično rečeno, vezane jer je profesor u bolnici. Naime, od udarca je zadobio prijelom jagodične kosti i zbog toga je na bolovanju. A sve dok je na bolovanju, kaže ravnatelj Martić, protiv zaposlenika ne može poduzimati nikakve mjere.

Osim profesora, u Obrtničkoj školi će odlučivati i o mjerama koje će primijeniti nad učenikom koji je udario profesora. Neslužbeno doznajemo da je riječ o mladiću koji je neki dan navršio 18 godina, dakle postao je punoljetan i odgovoran za svoje postupke. Ravnatelj Martić, kao i u slučaju profesora, ne želi govoriti o rasponu mjera – koje propisuje Pravilnik o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama – no ističe da, kad je on u pitanju, ima olakotnih okolnosti:

– To nije bio problematičan učenik. Prema mojim saznanjima, učenik je tijekom sve tri godine školovanja u našoj školi imao primjereno vladanje.

Glasnogovornik Policijske uprave koprivničko-križevačke Dražen Laljek potvrdio nam je policijsko postupanje u noći sa srijede na četvrtak, no kako je u tijeku kriminalističko istraživanje kaže da policija ne može dati detalje o spornom događaju.

No, sudeći prema snimci koja kruži u javnosti, svemu je poprilično kumovao i alkohol. Učenik je navodno bio pod utjecajem alkohola od 0,51 promila, a koliko je imao profesor nije nam poznato jer je zbog ozljede završio na obradi u bolnici.

Recimo i da će mjere protiv učenika u Obrtničkoj školi biti izrečene do kraja školske godine. Kad je pak u pitanju profesor, prvo treba završiti bolovanje. Osim toga, ravnatelj Martić očekuje i da mu policija dostavi službeno izvješće o cijelom slučaju kako bi u školi donijeli ispravnu odluku.

zatvori