Srijeda, 24. travnja 2024.

Koprivnički Ivanec četiri dana slavi Dan općine – uz svečanu sjednicu sprema se gulašijada, nogometni turnir, Kriglin fest i krijes

Ivančani ovaj vikend slave svoj dan.

Proslava u Koprivničkom Ivancu počinje sutra, u petak, kada će se predstaviti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinari, medari, udruge žena i drugi. Osim domaćina iz Ivanca, na ovu su manifestaciju pozvani i prijatelji iz Drnja i Koprivničkih Bregi. Posebno će atraktivna biti prva ivanečka Gulašijada na kojoj će se natjecati sedam ekipa. Gulaši će na kraju biti podijeljeni gostima koji će se naći u Ivancu.

Središnji dio proslave bit će u subotu i nedjelju. Uz predstavljanje lokalnih OPG-ova prvi će puta biti održan Kriglin fest na kojemu će se predstaviti Kraft pivari iz Koprivnice, Križevaca i Pitomače. Lokalni branitelji svojim će sugrađanima peći ribu. U subotu navečer je Ivanjsko navečerje, te svečana sjednica Općinskog vijeća.

U subotu i nedjelju navečer su zabave, u nedjelju je proštenje za blagdan svetog Ivana Krstitelja uz nogometni turnir i vatrogasno natjecanje.

– Vjerujem da će slavljenički program koji smo pripremili privući građane da dođu k nama u Ivanec i zajedno s nama proslave i provesele se – rekao je općinski načelnik Mario Švegović.

Koprivnički Ivanec je općina u neposrednom susjedstvu Koprivnice. Njegovi žitelji uglavnom se bave poljoprivredom, a neki rade u susjednim industrijama. Veseli i činjenica da će uskoro biti otvorena nova radna mjesta u samoj općini, najavio je načelnik Švegović:

– Imamo investitora koji je kupio 5.000 kvadrata u našoj poslovnoj zoni i gradit će betonaru. Drugi je poduzetnik platio polog i on će još ove godine investirati. Tu će se zapošljavati vozači i strojari.

Svoj posao dobro su odradili u općinskoj upravi, kaže načelnik Švegović: – Imamo se čime pohvaliti. Potpisali smo dva milijuna kuna vrijedan ugovor za nastavak izgradnje pješačko-biciklističke staze, za koju mi sami trebamo podmiriti vrlo mali udio. Uspijevamo financirati rad udruga. Proračun nam iznosi 11,5 milijuna kuna no morat ćemo ga smanjiti jer nam program uređenja Centra u selu nije prošao na natječaju. No tome usprkos, stanje je zadovoljavajuće.

No, pred Ivančanima su dva velika projekta – izgradnja nove osnovne škole i projekt po kojemu su u središtu pozornosti – Piškornica. – Županija kao osnivač trenutno radi na ishođenju nove projektne dokumentacije za izgradnju naše nove škole. Početak gradnje definitivno ovisi o Županiji koja mora osigurati novac – govori načelnik.

Kad je pak u pitanju Piškornica – odlagalište otpada i projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, načelnik Švegović je svjestan da žitelji Koprivničkog Ivanca nemaju jedinstven stav. On osobno se zalaže za sanaciju odlagališta i zaustavljanje projekta RCGO-a:

– Riječ je o 35 ha nove površine koja bi bila zapunjena inertnim otpadom na vodozaštitnom području, definitivno nisam za taj prijedlog. Alternativu imamo. Svaka županija koja sudjeluje u programu ima svoje županijsko odlagalište otpada. To su Totovec u Međimurju, kamenolom Očura u Varaždinskoj županiji, Gunjak na križevačkom području koji je geološki bolji od naše Piškornice i bio je prvotna lokacija za ovaj projekt. Možemo smeće voziti k njima!

Uz poziv da sljedeća četiri dana provedemo u Koprivničkom Ivancu, načelnik Švegović još je svima koji nose ime Ivan poželio sve najbolje za njihov imendan.

I. PODRAVSKI GASTRO FEST, KOPRIVNIČKI IVANEC, 22.-24.06.2018.

PETAK (22.06.)

12:00 -17:00 Sajam OPG-ova, vinara, udruga i klubova te prezentacija domaćih tradicionalnih kolača i slastica

12:00-19:00 Podravska Gulašijada – veliko natjecanje u pripremanju najboljeg Podravskog gulaša i prezentacija podravskih vina uz Tamburaški sastav “Netopiri”

20:00/21:00 Završetak programa

SUBOTA (23.06.)

14:00–19:00 1. Kriglin Fest Koprivnički Ivanec i tradicionalno pečenje 250 kg ribe Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Koprivnički Ivanec (dijeljenje svim posjetiteljima festivala), a u suradnji s Križevačkom pivovarom, Pivovarom Krigl Koprivnica i Pitomačkom pivovarom, uz Tamburaški sastav Štimung

17:30–20:00 Svečana sjednica u Društvenom domu Koprivnički Ivanec

20:30–21:00 Tradicionalno paljenje kresova

21:00-05:00 Velika tradicionalna zabava uz Tamburaški sastav DoReMu iz Preloga u Društvenom domu Koprivnički Ivanec

NEDJELJA (24.06.)

10:30–11:00 Svečano polaganje vijenca

11:00-12:00 Sveta misa

16:00-19:00 Općinski nogometni turnir na igralištu NK Sloge u Koprivničkom Ivancu

20:00-04:00 Zabava u društvenom domu uz Tamburaški sastav Miraz

PONEDJELJAK (25.06.)

13:00-18:00 Općinsko vatrogasno natjecanje u Kunovcu

Napomena: u slučaju loših vremenskih prilika neki dijelovi programa možda se neće održati.

zatvori