Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Grad će i dalje subvencionirati udžbenike, u odnosu na prošlu godinu jedna promjena

Grad Koprivnica nastavlja i s programom subveniconiranja udžbenika.

To pravo mogu konzumirati svi učenici s prebivalištem na području grada Koprivnice i koji, naravno, pohađaju škole kojima je osnivač Grad. To su osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, Braća Radić i Đuro Ester te Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić rekla je za Radio Dravu i informativni portal Drava.info da u odnosu na prošlu godinu može istaći samo jednu promjenu:

– Zahtjevi će se prikupljati dva tjedna, a ne – kao lani, mjesec dana. Tako ćemo stići na vrijeme izraditi rješenja što će omogućiti da roditelji, odnosno skrbnici mogu ostvariti pravo na financijsku potporu za nabavku osnovnoškolskih udžbenika.

Snimio Marko Posavec.

Pravo na subvenciju za kupnju udžbenika ostvaruje se na temelju prihoda kućanstva. No, podsjeća pročelnica Mlinarić, i tu su propisane iznimke:

– Iznimno, bez obzira na prihode, pravo na sufinanciranje udžbenika imaju učenici koji su korisnici osobne invalidnine, korisnici doplatka za pomoć i njegu u potpunom iznosu te učenici s invaliditetom od 50% na više.

U Gradskoj upravi su uvjereni da je ustanovljen sustav pravedan, kaže pročelnica Mlinarić:

– Obitelji s manjim prihodima ostvarit će veći iznos subvencije. Mislim da je ovo i svojevrsna demografska politika u našem gradu koja našim građanima olakšava prve dane nove školske godine.

Subvencije se razlikuju za učenike nižih i viših razreda te dodatno za one petih i šestih, u odnosu na učenice sedmih i osmih razreda, a dosežu maksimalnih 1.200 kuna za one s najskupljim udžbenicima i najnižim obiteljskim prihodima u travnju, svibnju i lipnju. Točne iznose subvencija možete vidjeti ovdje.

Osim subvencija za kupnju udžbenika, u koprivničkim školama je organizirana i razmjena udžbenika koje su učenici imali obvezu vratiti. Svaka škola organizirala je svoju razmjenu, a prema informacijama kojima raspolaže pročelnica Mlinarić, slobodnih udžbenika još ima u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski.

Pročelnica Mlinarić podsjeća i da je za još uvijek aktualnu školsku godinu 2017./18. zaprimljeno 506 zahtjeva za subvencioniranje udžbenika za 786 učenika. Za to je utrošeno 397.159,04 kuna.

Za ovu godinu u proračunu je za subveniconiranje udžbenika osigurano 372.000 kuna. U gradskoj upravi vjeruju da će to biti dovoljno, no također – kaže pročelnica Mlinarić, bude li trebalo, osigurat će i više novca. Žele, naime, prihvatiti sve zahtjeve koji će udovoljiti uvjetima odluke i tako pomoći građanima Koprivnice.

Sufinanciranje udžbenika, ali i besplatni udžbenici koji će ponovo dočekati koprivničke osnovce prvog dana nastave, samo su dio aktivnosti kojima Grad Koprivnice osigurava prestižnu titulu Grada prijatelja djece.

zatvori