Četvrtak, 25. travnja 2024.

U centru Koprivnice večeras otvorenje nove galerije u kojoj će biti izložena djela velikana naivne umjetnosti

Koprivnica će dobiti novi, reprezentativni izlagački prostor u kojem će ugostiti danas jedinog živućeg velikana naivne umjetnosti Miju Kovačića.

– Vjerujem da ste svi upoznati s time da se njegovi radovi konstantno nalaze i izlažu u Zagrebu u njegovoj zakladi Mijo Kovačić koja je isto tako bila jedan od inicijatora ove galerije koja će se smjestiti u prizemlju naše Galerije Koprivnica, a zvat će se, naravno, Galerija Mijo Kovačić – rekla je ususret večerašnjem otvorenju kustosica Helena Kušenić.

Snimio Marko Posavec.

Mijo Kovačić pripadnik je 2. generacije Hlebinske škole, stasa uz bok Ivanu Večenaju i Ivanu Generaliću. Dugogodišnjim predanim radom postao je u jedno od najvažnijih imena svjetske naive te izlagao diljem svijeta.

U Galeriji će u stalnom postavu biti predstavljeno 40-ak njegovih umjetnina nastalih od 1970-ih godina pa sve do danas, od ulja na staklu i drvu, skica, crteža, ali i jednu nedovršenu sliku koja će posjetiteljima zorno prikazati nastanak slike na staklu.

Čest motiv na njegovim slikama je rijeka Drava za koju se zanima još od djetinjstva.

Helena Kušenić. Snimio Marko Posavec.

– Na njegovim se slikama mogu naći motivi koji su u njega upisani u djetinjstvu kada mu je njegova majka pričala narodne legende i priče vezane uz motive rijeke Drave koje će kod njega proizvesti tu fascinaciju samom vodom, s time da on to upotpunjuje elemetnima fantastike i mistike. Posebno nam je to zanimljivo jer imamo i jednu ekskluzivu na otvorenju galerije, a to je animacija jedne slike Mije Kovačića Nevjesta dravskih ribara koju je izradila Koprivničanka Maida Srabović – najavila je kustosica Helena Kušenić.

Otvorenje Galerije na rasporedu je večeras u 19 sati, a dodajmo da otvara uz 50. obljetnicu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama. Za vrijeme Podravskih motiva, od 29. lipnja do 1. srpnja Galerija će se moći besplatno razgledati do 22 sata.

zatvori