Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Veselo druženje i taktičko-pokazna vatrogasna vježba ‘Ivanje 2018.’ u Torčecu

U subotu 23. lipnja 2018. godine u Torčecu je kao dio proslave Torčanskog Ivanja održano tradicionalno druženje učenika i roditelja.

Roditelji i učenici natjecali su se u mnoštvu tradicijskih igrica. Navedeno događanje ujedno je bilo održano i povodom osvojene nagrade u skupljanju papira gdje je Područna škola Torčec bila među 10 najboljih na području RH te osvojila vrijednu novčanu nagradu. Neposredno nakon druženja najmlađi vatrogasci DVD-a Torčec održali su pokaznu vatrogasnu vježbu na brentačama i ujedno pokazali stečeno znanje tijekom proteklih mjesec dana.

Nakon druženja učenika i roditelja, s početkom u 18:00 sati održana je taktičko-pokazna vatrogasna vježba ”Ivanje 2018.”.

Elaborat vježbe kao i taktičke zadatke osmislio je zapovjednik VZO Đelekovec-Drnje i DVD-a Torčec Marko Barić koji je veoma stručno i nadasve kvalitetno rukovodio i zapovijedao cijelom vježbom.

Taktička pretpostavka vježbe bila je da je uslijed grmljavinskog nevremena došlo do udara groma u krovište društvenog doma u Torčecu i da se požar širi na ugostiteljski objekt u nastavku. U isto vrijeme na raskrižju u ulici Braće Radića dolazi do teške prometne nesreće između osobnog vozila i autocisterne koja prevozi zapaljivu tekućinu.

Tijekom izvođenja vježbe vidjeli smo gašenje požara krovišta društvenog doma i ugostiteljskog objekta vanjskom navalom, spašavanje vozača iz karamboliranog vozila, gašenja požara cisterne teškom pjenom, gašenje požara otvorenog prostora kao i gašenje požara društvenog doma unutarnjom navalom te pretraživanje i ventiliranje zadimljenog prostora.

U izvođenju vatrogasne vježbe uz domaćina DVD Torčec sudjelovale su vatrogasne postrojbe DVD-a Đelekovec 1 i 2, DVD-a Sigetec 1 i 2, DVD-a Imbriovec, DVD-a Zablatje, DVD-a Drnje, DVD-a Legrad, DVD-a Peteranec,  DVD-a Koprivnički Bregi i JVP Grada Koprivnice.

Po završetku vježbe, zapovjednik Marko Barić postrojio je sve sudionike, predavši prijavak zamjenici načelnika Općine Drnje Barbari Kovač Šomoci, koja je potom izvršila smotru.  Zamjenica općinskog načelnika, obratila se nazočnima prigodnim govorom istaknuvši da je ovom vježbom demonstrirana operativna sposobnost vatrogasaca s područja VZO Đelekovec-Drnje i okolice, ocijenivši vježbu odlično odrađenom.

Pored zamjenice načelnika Barbare Kovač Šomoci, vježbu su veoma pozorno pratili i  inspektora zaštite od požara u PUZS-u Stjepan Lončar, Pročelnika Područnog ureda DUZS Koprivnica Ivan Kramarić koji se je također obratio vatrogascima, te mnogobrojni gosti, mještani i članovi DVD-a Torčec.

Nakon vježbe, druženje vatrogasaca, mještana i brojnih gostiju nastavilo se pod šatorom uz već tradicionalno paljenje krijesa.

Tekst i fotografije Krešimir Juratović.

zatvori