Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Romeo Sinjeri na ‘krovu’ Europe: ‘Najviše problema imao sam sa smrzavanjem prstiju desne šake i stopala’

Odvažni koprivnički alpinista Romeo Sinjeri popeo se 31. svibnja na ruski vrh Elbrus na Kavkazu i tako postao prvi Koprivničanac koji se popeo na ‘krov’ Europe.

Najviši vrh Europe – Elbrus nalazi se na 5642 metara nadmorske visine te ga često nazivaju “Grobljem bez križeva”. Naime, Elbrus je jedno je od najsmrtonosnijih mjesta na planeti. Svake godine tamo u prosjeku pogine oko 30 penjača. Zlokobna je bila 2004. godina kada je na Elbrusu poginulo čak 48 ljudi.

Romeo Sinjeri se na Kavkaz penjao s još dvoje visokogoraca iz Zagreba i to kao i uvijek – bez vodiča. Sama ekspedicija krenula je 25. svibnja i trajala do 4. lipnja, a pomno je isplanirana tri mjeseca prije.

Sam put do podnožja planine na Kavkazu trajao je čak 26 sati. Romeo je krenuo s prijateljima iz Zagreba do Beča automobilom te avionom do Istanbula pa preko Istanbula do Mineralnye vody u Rusiji. Slijedio je i 180 kilometara dug put do malog mjesta Tyerskol gdje su penjači bili smješteni.

Drugi dan vidno umorni uradili su aklimatizacijski uspon podno vrha Cheget na visini od 3500 metara te se dobro pripremili za sljedeći dan kako bi lakše podnijeli visinu od 3850 metara podno samog Elbrusa.

Prve dane dočekalo ih je lijepo vrijeme te su odmah krenuli s aklimatizacijom tj. penjanje što više da bi se tijelo prilagodilo na manjak kisika. Odradili su ture do 4200 metara i dan kasnije do 4700 metara, no kada su planirali krenuti na vrh vrijeme se drastično pogoršalo. Penjači su morali čekati sve do 31. svibnja dok se uvjeti nisu poboljšali. Taj dan uspon je krenuo oko 1 sat iza ponoći i trajao do 14 sati. Na sam vrh Romeo se popeo točno u 10 sati.

Na putu prema gore čekale su ga razne nedaće. – Najviše problema imao sam sa smrzavanjem prstiju desne šake i stopala. Sve tegobe sam snagom uma i voljom prebrodio – govori Romeo.

Kako Romeo kaže, sam uspon nije tehnički nešto zahtjevan, osim prečnice na visini od 5300 metara kada mu se dosta vrtjelo. – Da bi se stiglo na cilj potrebna je strašna volja i jako dobro stanje uma i u nijednom trenutku ne razmišljati o odustajanju – govori Romeo.

Visinska bolest ga nije uhvatila te se tako bez značajnih problema popeo na ‘krov’ Europe. Kao i svaki put – uspon na vrh posvetio je svojoj teško bolesnoj majci.

Pun dojmova 5. lipnja vratio se u ravnu Podravinu.

zatvori