Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Ratni veterani triju država okupili se jučer u Koprivnici

Temeljem planiranih aktivnosti za 2018. godinu kao i Statuta UDVDR Podružnice Koprivničko-križevačke županije, udruga je pripremila i provela projekt „Međunarodna veteranska suradnja Koprivnica 2018.“ uz pomoć i sufinanciranje projekta od strane Koprivničko-križevačke županije.

Veteranska udruga domaćin, UDVDR ogranak Grad Koprivnica, ugostila je izaslanstva ratnih veterana iz Republike Slovenije “Območno združenje veteranov vojne za Sloveniju” iz Ormoža i Republike Mađarske “69. Harckocsi Ezred Nyugdijas és Baráti kör” iz Nagyatada. Sam događaj započeo je polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod „Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata“ u središtu Koprivnice, gdje su uz izaslanstva veterana triju država ispred Koprivničko-križevačke županije počast odali i zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik županijskog odbora za branitelje Siniša Pavlović i ostale braniteljske udruge. Policijski dušebrižnik, velečasni kapelan Ozren Bizek održao je kod spomenika zajedničku molitvu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Svečana sjednica veteranskih izaslanstava održana je u koprivničkoj gradskoj vijećnici pred 50-ak okupljenih. Nazočnima su se pozdravnim riječima obratili predsjednik županijske Podružnice Siniša Pavlović, predsjednik ogranka Koprivnica Zvonimir Prepelić i biranim riječima i čestitkama na ovakvoj inicijativi međunarodne veteranske suradnje zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Istaknut je veliki značaj međunarodne veteranske suradnje tri susjedne i prijateljske države u smislu povezivanja i budućih zajedničkih aktivnosti veteranskih udruga. Pristupilo se svečanom potpisivanju „Povelje o suradnji i prijateljstvu“ koju su potpisali ispred slovenske veteranske udruge predsjednik Miran Fišer, ispred mađarske veteranske udruge Ferenc Hortobagy, a ispred domaćina, veterana i dragovoljaca ogranak Grada Koprivnice Zvonimir Prepelić. Predsjednik Podružnice Siniša Pavlović uručio je kao uspomenu na ovaj značajan događaj predsjednicima udruga iz Slovenije i Mađarske prigodne spomen-zahvale koje će krasiti prostorije njihovih udruga.

Nakon razmjene protokolarnih poklona skup je pozdravio ispred Grada Koprivnice u ime gradonačelnika predsjednik odbora za branitelje Koprivnice Ivica Jurenec. Nakon svečanog djela potpisivanja povelje, veterane je sa Koprivničko-križevačkom županijom putem prezentacije upoznao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

U drugom djelu edukativnog djela sa značajem i ulogom naše županije tijekom Domovinskog rata i rtanim postrojbama županije ,nazočne je upoznao član naše udruge, doktor povijesti Đuro Škvorc uz suradnju člana udruge, dugogodišnjeg vojnog izaslanika Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj brigadira Darka Kereše.

Po završetku prezentacija, domaćin je za sve nazočne veterane organizirao posjet i razgledavanje koprivničkog gradskog muzeja, a posebno stalne muzejske postave Koprivnica u Domovinskom ratu koja je veterane iz susjednih zemalja posebno dojmila jer su nakon odslušanih prezentacija o Domovinskom ratu i našim ratnim postrojbama dobili priliku vidjeti orginalne fotografije kao i brojne eksponate i predmete iz Domovinskog rata.

Međunarodni susret ratnih veterana Koprivnice, Ormoža i Nagyatada završio je zajedničkim ručkom i druženjem na kojem su se veterani još bolje upoznali, a izaslanstva udruga su dogovorila buduću međunarodnu suradnju naših veteranskih udruga.

zatvori