Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Polaznici Boot Camp-a naučili kako preživjeti u prirodi, gotovo se svi žele vratiti u koprivnički kampus

Šezdesetak djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi uspješno je završilo ovogodišnji Boot Camp Junior.

Organizirali su ga Airsoft Podravina i Klub tajlandskog boksa Samurai sa suradnicima i to u kampu koji su uredili na područuju koprivničkog kampusa.

Polaznici su tijekom pet dana imali organiziran više nego bogat program – upoznali su se s kriznim situacijama, poput elementarnih nepogoda, i načinima kako spasiti sebe i druge, kako preživjeti u prirodi, kako izraditi zaklon i oružje da bi uhvatili hranu u divljini….

Predavanja i praktične vježbe držali su im stručnjaci poput onih iz Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja. Također su imali prilike isprobati osnove samoobrane kroz borilačke vještine poput hrvanja, karatea, tajlandskog boksa i jiu-jitsa.

O djeci je skrbilo 15 instruktora, od kojih su s djecom u svakom trenutku bila barem šestorica. Sve su to stručni ljudi – pedagozi, te osobe profesionalno vezane uz vojsku i policiju. Na upit zašto su organizirali ovaj kamp, i preuzeli odgovornost za djecu, Vinko Peharda, zvan Petarda iz Kluba Samurai Dravi.info je rekao:

– Želimo pokazati djeci stvari koje su pomalo zaboravljene u modernom svijetu. Odmaknuli smo ih iz obiteljskog komfora, smjestilil ih u prirodu i naučili kako se snaći.

Organizacija kampa koštala je pedesetak tisuća kuna, od kojih su polaznici svojim kotizacijama pokrili petnaestak. Ostalih 35 tisuća podmirile su udruge organizatori uz pomoć sponzora, no ipak najviše vlastitim angažmanom i novcem. Riječ je projektu za koji vjeruju da ima budućnost, rekao je Vinko Peharda:

– Spremni smo odraditi tematske kampove posebno za osnovnoškolce i za srednjoškolce, na početku i na kraju ljeta. S obzirom na to što djeca nauče i dožive, htjeli bismo i da lokalna zajednica to prepozna i podupre. Do sad projekt nije prolazio na natječajima, nadamo se da će se to promijeniti.

Polaznici su spavali pod šatorima, za tuširanje imali po dvije minute i hladnu vodu, držali su straže… Dan su započinjali tjelovježbom, imali su domovinski odgoj. Što su naučili u tih pet dana pokazali su na kraju na završnom natjecanju. Laskave titule najboljih zaslužili su Klara Miklošić iz Novigrada u ženskoj te Neven Lukić iz Virja u muškoj konkurenciji. Organizatori su posebno pohvalili i Marka Križanca iz Zagreba koji je pohađao sličan kamp u Križevcima, bio je na ovom u Koprivnici, a spreman je – kaže, doći ponovo.

A koliko je program atraktivan, govori i podatak da su na kamp u koprivnički kampus došla djeca i iz Zagreba, Samobora, Međimurja i drugih krajeva zemlje. I gotovo svi su toliko zadovoljni da se spremaju na sljedeći kamp za koji očekuju da će trajati barem tjedan dana.

zatvori