Srijeda, 24. travnja 2024.

DAN OPĆINE GOLA Stjepan Milinković: Mi smo živa općina koja ima budućnost!

Dan Općine Gola i ove se godine slavi gotovo cijeli lipanj. Glavnina svečanosti održana je proteklog vikenda – sve je počelo ribičkim kupom, nastavljeno je sportskim susretima braniteljskih udruga, a kako je riječ o poljoprivrednom, stočarskom kraju održani su i tradicionalni bambino kup i smotra konja u organizaciji tamošnjih Hrvatske stočarske udruge i Konjogojske udruge Prekodravlje.

Svečanost na koju su se odazvali brojni gosti bila je prigoda i da se službeno otvori nogostup u Dravskoj ulici u Goli. Riječ je o projektu kojega je golska općina realizirala uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Posebno radostan je načelnik Općine Gola dr. Stjepan Milinković:

– Subjektivan sam, no radostan jer život ovdje ostaje. Uvijek govorim da smo mi moderna općina. A iako negativne demografske brojke ne možemo preko noći promijeniti, situacija se popravlja. Mi evo šesti, sedmi tjedan za redom imamo svatove. Mladi kupuju kuće. Život se vraća u Prekodravlje. Život kod nas se ne razlikuje od ostalih razvijenih sredina. Imamo svu komunalnu infrastrukturu potrebnu za kvalitetan život, organiziranu skrb za djecu od jasličke preko vrtićke do školske dobi. Vrtić je besplatan, školske obveze sufinanciramo.

U ovoj školi iznimno su aktivni kad govorimo o korištenju EU fondova, pri čemu usješno koriste i mogućnosti prekogranične suradnje s mađarskim susjedima, kaže načelnik Milinković:

– Mi smo općina kontinuiteta. Za sve naše projekte nalazimo sredstva tamo gdje ih ima. Sve kapitalne investicije kandidiramo tamo gdje ima novca. Tako je bilo i sa sportskom dvoranom, pješačkom stazom, asfaltiranjem cesta, dobili smo potporu za Društveni dom u Gotalovu, a upravo realiziramo najveći od njih – sanaciju odlagališta otpada te izgradnju reciklažnog dvorišta. A trenutno je u izradi glavni projekt i projektna dokumentacija za jedan eko posjetiteljski centar. U njemu bismo predstavili bogatstvo naših prirodnih vrijednosti, ribljeg fonda i životinjskog svijeta. Bit će to u budućnosti sigurno reprezentativni centar kojega planiramo realizirati također uz potporu EU fondova.

Proslava Dana općine Gola obilježena je proštenjem uz blagdan svetoga Antuna. Potom će u subotu (16. lipnja) biti održani susreti umirovljenika te navečer dva programa – najavljeno je otvaranje kineske izložbe PUT SVILE i Večer folklora u organizaciji Prekodravskog zvona.

– Kud će ljepše? Kud će ljepše da imamo prilike s najvećom zemljom u svijetu organizirati u našoj sredini ovakvu izložbu. Mi s kineskim veleposlanstvom već godinama surađujemo. Možemo biti više nego zadovoljni i ponosni. Isto vrijedi i za skrb koju iskazujemo prema našim umirovljenicima o kojima vodimo računa – dobivaju uskrsnicu i božićnicu, pomažemo rad Udruge umirovljenika te organiziramo ove susrete. Sve to pridonosi njihovom zdravstvenom stanju. Kad je pak u pitanju folklor, mi imamo više folklornih udruga koje vrlo vrijedno čuvaju našu baštinu i na to smo iznimno ponosni.

U nedjelju, 17. lipnja, bit će održan i Vatrogasni kup Općine Gola, a posljednje lipanjske nedjelje bit će još jedno proštenje – na Ivanje, 24. lipnja, tradicionalno u Gotalovu – Gotalovečki zestanek.

– Uglavnom, kod nas u Prekodravlju dobra je atmosfera, koja se posebno osjeti upravo u lipnju, uz Dan općine. S radošću mogu reći, mi smo živa općina koja ima budućnost!

zatvori